Egyébként szeretem tartani magam ahhoz a régimódi hagyományhoz, hogy egy héten egyszer egy tartalmas leves után valamilyen édes tészta az ebéd. Legtöbbször péntek ez a nap; most előbbre hoztam, ugyanis volt egy sürgősen felhasználandó tej a hűtőben.
Recept
- egy bögre rizs ( rizottónak valót használtam most, Arborio fajtát )
- 3/4 liter tej
- 4 evőkanál méz
- 2 teáskanál vaj
- 2 tojás
- 1 rúd vanília
- 2 egész kardamom
- 1 narancs leve
- szeletelt mandula
- barna nádcukor
A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a maradék vajjal és mézzel, a fehérjét habbá verjük. ( Ha van véletlenül egy maradék fehérjénk, azt is hozzáadhatjuk. )
A rizst elkeverjük a narancslével, majd a tojássárgás keverékkel, végül a habbal. Egy mély tűzálló tálat kivajazunk, meghintjük szeletelt mandulával, beleöntjük a rizses keveréket. A tetejét sűrűn megszórjuk nádcukorral és szeletelt mandulával.
Kb. 40 percig sütjük, amíg a teteje megpirul. Belül egy kicsit még lágy marad, de szerintem pont ettől lesz finom, krémes.
Narancslekvárral, vagy más, nem túl édes lekvárral tálaljuk.
5 megjegyzés:
Szia Gabi! Már a recept olvasása is ínycsiklandó, azonkívül beleveszel fontos részleteket, fortélyokat, ezért külön hála: Zára Ági
örülök, ha tudod használni!
Visszatertem, hogy meglessem, hogy is volt. Es igen, narancs, vajacska, mandula :) koszonom, hogy ujra nekilathatok :)
Visszatertem, hogy meglessem, hogy is volt. Es igen, narancs, vajacska, mandula :) koszonom, hogy ujra nekilathatok :)
Jó, hogy eszembe juttattad, én is nekilátok valamikor, olyan régen volt már...
Megjegyzés küldése