2011. május 29., vasárnap

Rebarbarás - epres creme brulée


Lehet, hogy ez a kedvenc desszertem. Egy tálkányi krém mézes gyümölccsel. Egyszerűen ünnepnek érzem minden falatját. Egy hibája van, hogy előre kell tervezni, fogyasztás előtt egy nappal megcsinálni, szóval nem lehet hirtelen felindulásból creme brulée-t enni.
A tetején lévő ropogós cukorréteget legegyszerűbben karamellizáló pisztollyal tudjuk előállítani, de ha nincs ilyenünk, forró grill alatt hasonló eredményhez juthatunk.

Recept:
  • 150 g rebarbara
  • 200 g eper
  • 1 evőkanál méz
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • 5 tojás sárgája
  • 3 dl tejszín
  • 1,3 dl teljes tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A rebarbarát megmossuk, megpucoljuk ( külső, vékony héját lehúzzuk ), 1 centis darabokra vágjuk.  Az epret szintén megmossuk, megpucoljuk, negyedekbe vágjuk. Lapos tepsibe tesszük a gyümölcsöket, meglocsoljuk a mézzel, hozzákeverjük a kikapart  vaníliát. 20 percig sütjük, közben egyszer átkeverjük. 6 db hőálló tálka aljában elosztjuk a gyümölcspépet.
A sütőt 140 fokosra állítjuk. A tejszínt és a tejet forrásig hevítjük, de nem forraljuk! A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a vaníliakivonattal. Folyamatos keverés közben a tojáshoz öntjük a forró tejes tejszínt. Szűrőn keresztül az előkészített gyümölcsre öntjük a folyadékot, arányosan elosztva.
Egy mély tepsibe tesszük a tálkákat. Vizet forralunk, amit a tepsibe öntünk, úgy, hogy a formák feléig érjen a víz. Óvatosan a sütőbe tesszük a tepsit, 40-45 percig sütjük, amíg a krém a tálkákban még remegős, de már nem folyékony, amikor kissé megmozgatjuk. Megint nagyon óvatosan, fogórongyokkal felszerelkezve kivesszük a sütőből, majd a  formákat is kivesszük a tepsiből. Hagyjuk kihűlni, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Amikor elérkezettnek látjuk a pillanatot a creme brulée evésre, kivesszük a hűtőből, megszórjuk a krémek tetejét 2-3 teáskanál kristálycukorral és ügyes célszerszámunkkal karamellizáljuk, vagy forró grill alá tesszük néhány percre. Legjobb, ha két rétegben végezzük a karamellizálást: először 2 teáskanál cukorral, utána még egy teáskanálnyival.
Nem nagy ördöngösség, csak a hőfokokat és az időt kell betartani. Nagy örömöt kívánok az elfogyasztásához!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...