Amikor karalábét pucolok és nincs tartalék darab csak úgy elrágcsálni, nagyon kell vigyáznom, hogy ügyes kezek el ne csipegessék. Bezzeg megfőzve már nem mindenkinél olyan kapós. Ezen a helyzeten elgondolkozva jutott eszembe a múltkor, hogy leves helyett salátának készítem el a karalábét. Azóta ez már a második, továbbfejlesztett változat, kevéske füstölt lazaccal kiegészítve. Előételnek, könnyű vacsorának kiváló.
Recept:
- 1 fej karalábé
- 1 teáskanál fehérborecet ( pl. bazsalikomos tokaji fehérborecet )
- 3 teáskanál extra szűz olívaolaj
- 4-5 levél bazsalikom
- csipet só
- 5 dkg füstölt, vagy pácolt lazac csíkokra vágva
Az ecetet és az olajat pici sóval egy tálkában sűrűre keverjük. Ráöntjük a karalábéra, elkeverjük. A bazsalikomot csíkokra vágjuk, ezt is hozzáadjuk. Hagyjuk állni fél órát.
Füstölt lazac csíkokkal tálaljuk. és rozskenyér szeletekkel tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése