2011. május 9., hétfő

Spárgás gnocchi


Ha van sütőtökös, meg spenótos gnocchi, miért ne lehetne spárgás is? Így okoskodtam az utolsó darab téli krumplikat és a hétvégéről maradt kevéske zöld spárgát látván. És jó lett, nagyon jó lett!

Recept:
  • 60 dkg krumpli
  • 25 dkg zöld spárga
  • 1 tojás
  • 10 dkg liszt
  • só, bors
  • 8-10 dkg vaj
  • teáskanálnyi friss kakukkfű
  • fél citrom reszelt héja
  • frissen reszelt parmezán
A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, krumplinyomón áttörjük, hűlni hagyjuk.
A spárga fás végét letörjük, a szárról lefejtjük a pikkelyeket, a fejeket levágjuk, félretesszük, a szárrészt feldaraboljuk. Forrásban levő enyhén sós, csipetnyi cukorral ízesített vízbe tesszük a szárakat, megfőzzük.
Amikor megpuhult, kiszedjük a vízből, mélyebb edénybe tesszük és botmixerrel pürésítjük. A vizet, amiben főztük, ne öntsük ki, abban fő majd a gnocchi is.
A kihűlt krumplihoz adjuk a spárgapürét, a lisztet, a tojást, borsot tekerünk rá, sózni már nem nagyon kell. Kézzel tésztává gyúrjuk. Bőven lisztezett gyúródeszkán a tésztából hengert formázunk, a hengert másfél centi széles szeletekre vágjuk, a szeletekből vékony hurkákat sodrunk, ezeket pedig késsel 1 centis darabkákra vágjuk. Ezután, ha van kedvünk, a darabkákat villával egyenként megsodorgatjuk, de ez szerintem elhagyható.
Nagy lábasban vizet forralunk, a spárga főzővizét is felhasználva. Amikor lobogva forr, beletesszük a nudlikat, ha nem elég nagy a lábasunk, két részletben. Közben széles edényben közepes lángon megolvasztjuk a vajat, kissé megbarnítjuk, de csak addig, amíg diós illatot nem érzünk. Akkor hozzáadjuk a kakukkfüvet, a citromhéjat, a spárgafejeket, pár csepp citromlevet, sózzuk, borsozzuk.
A kifőtt gnocchit beleforgatjuk a mártásba.
Tálaláskor parmezánforgáccsal szórjuk meg a tésztát.

2 megjegyzés:

Ami írta...

Irtó guszta! :)

konyharuha írta...

próbáld ki!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...