A mogyoró pörkölésénél a szokásos módszert alkalmazzuk: 180 fokos sütőben 8 perc, utána szitában ledörzsöljük, rázogatjuk a héját.
Recept:
A tésztához:
- 100 g török mogyoró pörkölve, tisztítva, finomra darálva
- 5 tojás szétválasztva
- 180 g barna nádcukor
- 1 teáskanál vaníliaesszencia
- 50 g finomliszt
- negyed teáskanál sütőpor
A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral. A fehérjéket habbá verjük. A liszthez adjuk a sütőport. A sárgájákhoz keverjük a hab egyharmadát, a lisztes keverék egyharmadát. Fokozatosan hozzáadjuk a többit is, a mogyoróval együtt, óvatos, alulról fölfelé irányuló, széles mozdulatokkal.
Az előkészített tepsibe simítjuk a tésztát, 15 percig sütjük. Közben kiterítünk egy konyharuhát, sütőpapírt fektetünk rá ( akkorát, mint a tésztánk ), ismét megszórjuk egy kis cukorral.
A megsült tésztát a sütőpapír segítségével leemeljük a tepsiről, ráborítjuk a másik sütőpapírra. A tészta tetejéről óvatosan lehúzzuk a papírt. A konyharuha segítségével, az alján levő papírral együtt még melegen feltekerjük a piskótát, a hosszanti oldalán kezdve. Fél órát hagyjuk hűlni.
Közben elkészítjük a krémet:
1,7 dl tejszínt habbá verünk. Vízgőz fölött felolvasztunk 30 g fehércsokit, a tejszínhez keverjük.
100 g epret megmosunk, megtisztítunk, negyedekbe vágjuk, ezt is a krémhez adjuk.
Kitekerjük a piskótát, megkenjük a krémmel, majd lazán visszatekerjük, most már a papír nélkül.
Fogyasztásig hűtőben tartjuk.
Tálaláskor egész epret adunk mellé.
A Nélkülözhetetlen desszertek című szakácskönyv receptje alapján.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése