2011. május 5., csütörtök

Spenótos fish pie


Rakott hal. Angliában állítólag menza-kaja. Egyszerű fehér húsú hal (ami nálam most mirelit tőkehal filé volt) és krumplipüré az alapja, amit valamilyen párolt zöldséggel és tejszínnel sütnek egybe.
Nagy erőkkel igyekszem az utolsó téli krumplikat elfogyasztani. Azért a friss spenót és az újhagyma ad némi tavaszi hangulatot az ételnek. Az újhagymának ráadásul a zöld szárát is felhasználtam, azzal ízesítettem a krumplipürét. Nem is szabadna soha kidobni, ha más nem, felaprítva tejfölbe keverjük, sózzuk és kész a vacsorasaláta. Vigyázat, abbahagyhatatlan!
Ahogyan a fish pie is: forrón tálalva, vagy hidegen, az edényből kanalazva, mindenhogyan mennyei!

Recept:

  • 80 dkg krumpli
  • 50 dkg fagyasztott tőkehal kiolvasztva, vagy ugyanennyi friss hal
  • 50 dkg spenót megmosva, vastag száraitól megpucolva
  • 1 csokor újhagyma
  • 4 tojás
  • 4 dl tejszín
  • 10 dkg vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál mustár
  • 5 dkg parmezán, vagy pecorino sajt, frissen reszelve
  • só, bors, szerecsendió
A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük.
 A tojásokat 9 perc alatt megfőzzük,, hideg vízzel leöblítjük, amikor kihűlt, megpucoljuk, felszeleteljük.
A kiolvadt halról papírtörlővel felitatjuk a nedvességet. Egy jó nagy serpenyőt felforrósítunk, két evőkanál olívaolajat öntünk bele, a halszeletek mindkét oldalát 2-2 perc alatt megsütjük, sózzuk, borsozzuk, óvatosan tálra szedjük. A serpenyőben visszamaradt olajat kipótoljuk még bő 1 teáskanál vajjal, rátesszük a felkarikázott újhagyma fehér részét. közepes lángon pár percig sütjük, majd hozzáadjuk a megtisztított spenótot. Először nagyon kilóg majd az edényből, de ahogy fonnyad, úgy egyre jobban elfér. Forgassuk, kevergessük, közben sózzuk, borsozzuk. Amikor a levét elfőtte, öntsük rá a tejszín felét és a mustárt, hagyjuk egyet forrni, tegyük félre.
A krumplit leszűrjük, összetörjük, hozzáadjuk a vajat, a tejszín másik felét, a sajtot. Ha szükséges, sózzuk, szerecsendiót reszelünk rá, majd hozzákeverjük az újhagyma karikákra vágott zöld szárát.
Következik a rétegezés: Kivajazunk egy tűzálló tálat. Belesimítjuk a tejszínes spenótot, rámorzsoljuk a halat (az esetleges szálkákat kivesszük), rárakosgatjuk a tojáskarikákat, végül a tetején elsimítjuk az ízesített krumplipürét. Kevés sajttal megszórjuk.
Alkotókedvünk szerint villával mintázzuk a felületet mielőtt a 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
30-40 percig sütjük, amíg a teteje ropogósra pirul.
Változat: spenót helyett készíthetjük pl. brokkolival, vékony karikára vágott répával, póréhagymával, dúsíthatjuk egy kis füstölt hallal, rákhússal.

2 megjegyzés:

Ami írta...

Fish pie, nagy kedvencem! :) Guszta lett! :))

rakottkert írta...

köszi, finom is volt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...