Sokat, sokan vagyunk most otthon összezárva nemcsak egymással, hanem egyik alapélelmiszerünkkel, a kenyérrel. Amit ugye nem magában eszünk - bár ha kovásszal, hosszú kelesztéssel készült a kenyér, akár még úgy is jó - emlékszem gyerekkoromban mennyire szerettem az üres kenyeret kefirrel, almával...
Szóval gondoltam összeszedek néhány jól bevált kenyérre valót, ha a sajt és a felvágottfélék (az utóbbiakat én évek óta mellőzöm) már unalmasak és új ízekre vágytok.
Legújabb kedvencem ez az articsókás babkrém, 10 perc alatt elkészül és nagyon kellemes, friss ízű kence. Kenyérféléken kívül nyers, vagy sült zöldséghasábokhoz is kitűnő. Egyik alkotóeleme az articsóka, amivel itthon leginkább marinált formájában, ecetes, olajos lében tartósítva találkozunk. Ezzel nincs semmi baj, így is nagyon finom.
Az articsóka azonkívül, hogy a mediterrán konyha szeretve tisztelt alapanyaga (emlékszem, tavaly májusban Toszkánában minden kertben ott magasodott), elismert gyógynövény is, segíti az emésztést, támogatja a máj és az epe működését, méregtelenítő ÉS nem utolsósorban természetes fogyasztószer!
További krémek a blogról:
garam masalás csirkemájkrém
cukkinihummusz
körözött Ínyesmester módra
fűszeres céklakrém
édes-csípős sárgarépakrém
kacsarilette
mentás, bazsalikomos feta
Recept:
- 1 doboz (425 ml) konzerv vajbab
- 1 üveg/doboz (nekem 280g bruttó, 170g nettó súlyú volt, lehet plusz-mínusz valamennyi) marinált articsóka
- 1 evőkanál tahini paszta (elhagyható)
- két evőkanál frissen facsart citromlé
- 1 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- olívaolaj, petrezselyem, nigellamag a tálaláshoz
A krém ezzel kész is, tálaláskor olívaolajat csurgatunk rá, vágott petrezselyemmel esetleg bazsalikommal, kaporral és nigellamaggal szórjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése