2020. március 11., szerda

Meggyes gateau basque



Francia és spanyol baszkföld házi tortáját hoztam most nektek. A ropogós, omlós vajas tészta kétféle tölteléket szokott rejteni, vaníliás főzött krémet, vagy a helyi jellegzetességnek számító, hosszan főzött feketecseresznye jamet. Vagy mindkettőt.
Az én kamrámban  a meggybefőtt, vagy a meggylekvár (vagy mindkettő) számít helyi jellegzetességnek, így baszk tortám ezek valamelyikével (vagy minkettővel - na jó most már abbahagyom) készül.
Könnyen szállítható, jópár napig fogyasztható egyszerű uzsonnasütemény, kávé, tea mellé kiváló.

David Lebovitz receptje alapján.

Recept:
  • 210 g liszt
  • 40 g szeletelt mandula
  • 1 teáskanál sütőpor (foszfátmentes)
  • 1 csipet só
  • 140 g cukor
  • 115 g szobahőmérsékletű vaj
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
a töltelékhez:

  • 250 g lecsöpögtetett magozott meggybefőtt, vagy ugyanennyi meggylekvár
  • 1,5 dl a befőtt levéből + 2 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál konyak, vagy rum
  • 1 teáskanál vaníliaesszencia
A lisztet, mandulát, sütőport, sót és cukrot késes robotgépbe tesszük, egyneműsítjük. Hozzáadjuk a vajat, ezzel morzsásra keverjük. Végül beletesszük az egész tojást és a tojássárgát is, addig keverjük, amíg összeáll a tészta. Kétharmad/egyharmad arányban két gombócra osztjuk a tésztát, hűtőbe tesszük legalább egy órára. (Ha nincsen ekkora tartályú késes robotgépünk, használjunk darált mandulát és keverőlapáttal, vagy kézzel állítsuk össze a tésztát.)
A töltelékhez csöpögtessük le a meggybefőttet. A levéből 1,5 dl-t tegyünk egy kis edénybe, adjuk hozzá a cukrot és a lecsöpögtetett meggyet. Forraljuk, amíg a lé besűrűsödik és körül-belül 2 evőkanálnyi marad. Adjuk hozzá a konyakot, vagy rumot és a vaníliaesszenciát. Hagyjuk hűlni.
Ha meggylekvárt használunk, ezeket a lépéseket kihagyjuk.
A sütemény összeállításához először kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra.
Kivajazunk és liszttel megszórunk egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaformát.
A nagyobb tésztakorongot két lisztezett sütőpapír, vagy folpack fólia között kinyújtjuk, a felül lévő fólia segítségével átemeljük a formába, kibéleljük vele a forma alját úgy, hogy kicsit az oldalára is jusson, lehúzzuk róla a folpackot. Ráterítjük a meggyes tölteléket. A másik tésztát is kinyújtjuk, a fólia segítségével a meggyes felületre borítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, a tésztaszéleket összedolgozzuk, begyűrögetjük.
A tetejét megkenjük felvert tojással, villával csíkokat húzunk rá, berakjuk a sütőbe, 35-40 percig sütjük, amíg a teteje szép piros lesz.
A formában hagyjuk kihűlni, majd késsel körben meglazítjuk a tésztát, lecsatoljuk a formát, a tortát pedig óvatosan tálra csúsztatjuk.
Díszítésként porcukorral meghintjük, szeletekre vágva tálaljuk.
Kiváló uzsonnasütemény.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...