2020. március 16., hétfő

Maradj Otthon csokitorta


Félreolvasás? Freudi elszólás? Gondolattapadás? Trendkövetés? Aktualizálás?
A felsorolt fogalmak mind állhatnak a névválasztás mögött, ugyanis amikor tegnap egyszerű csokitorta receptet keresvén felütöttem Ottolenghi Sweet című könyvét, a Take-Home chocolate cake-et a felismerés erejével azonnal Stay Home-nak kereszteltem át. Azaz Vidd Haza helyett Maradj Otthon. A könyv még A Világ Legfinomabb Csokitortája, A Világ Legkönnyebb Csokitortája nevekkel is illeti, mely nevek tökéletesen rámutatnak a torta jellemző tulajdonságaira, de ha már így alakult vállalom a keresztanyaságot, legyen Maradj Otthon a neve! Hiszen ezt az egyszerű felszólítást kell most mindenféle tartalommal megtölteni - sajnos úgy tűnik lesz rá időnk.
A csokoládé örömforrás, ez vitathatatlan. Nagy előnye még, hogy tartós élelmiszer, a tortában a vajon kívül egyébként minden az. Betárazott készletekből akár minden héten vigasztalhatjuk vele hullámzó kedélyállapotú családtagjainkat és persze magunkat.


Recept:
  • 250 g szobahőmérsékletű vaj
  • 200 g 60-70 % kakaótartalmú csoki
  • 1,5 teáskanál instant kávé
  • 250 g cukor
  • 2 tojás
  • 2 teáskanál vaníliaesszencia
  • 240 g liszt
  • 3/4 teáskanál sütőpor
  • 30 g cukrozatlan kakaópor
  • 1/4 teáskanál só
A sütőt 170 fokra előmelegítjük.
Kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk egy 23 cm-es kapcsos, peremes tortaformát.
A vajat, a darabokra tördelt csokoládét hőálló keverőtálba tesszük.
Felforralunk 350 ml vizet, feloldjuk benne az intstant kávét.
A forró kávét a vajra és a csokira öntjük, keverjük, amíg egynemű lesz.
Hozzáadjuk a cukrot, kézi habverővel elkeverjük, majd a tojásokat és a vaníliaesszenciát is eldolgozzuk benne.
A lisztet, sütőport, sót és a kakaóport egy kisebb tálban összekeverjük. A lisztes keveréket a folyékony csokoládés elegyhez adjuk, jól eldolgozzuk.
A tésztát az előkészített tortaformába öntjük, a sütőben 60 percig, hústű próbáig sütjük.
10-15 percig hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk a formáról, rácsra csúsztatjuk, megvárjuk, míg teljesen kihűl.

Adhatunk hozzá extra kiegészítőként csokoládé ganache-t:
200 g 60-70 %-os csokoládét lereszelünk, vagy késes robotgépben megdarálunk. 200 ml tejszínt forrásig melegítünk 1 evőkanál cukorral, ezt a csokira öntjük, elkeverjük, hozzáadunk még 1 evőkanál puha vajat. Akrémet jól lehűtjük és a tortára kenjük, vagy mellé kanalazzuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...