2019. július 5., péntek

Cukkinihummusz


 A mindenféle zöldséghummuszok csoportjában a cukkinihummusz nálam előkelő helyre került. Gyorsan elkészülő, laza, selymes krém, ami nagyon jól csúszik kenyérrel, hasábokra vágott répával, uborkával egyaránt.

Recept:

  • 3 közepes méretű zsenge cukkini
  • 1 evőkanál tahini paszta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olivaolaj
  • fél citrom leve
  • tálaláshoz török olajos chili, római kömény, olivaolaj, petrezselyem, menta, stb.
A cukkiniket meghámozzuk, végeit levágjuk, hosszában négy részre vágjuk. Zsenge állapotában aprók és puhák a magjai, azzal együtt két centis darabokra vágjuk.
Sütőpapírral kibélelünk egy akkora tepsit, amibe pont kicsit szűkösen fér be a cukkini. Megsózzuk, meglocsoljuk az olivaolajjal. Előmelegített, 190 fokos sütőben körül-belül 20 percig sütjük, amíg teljesen átpuhul. Közben töbször átforgatjuk, hogy egyenletesen süljön és ne nagyon piruljon.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd késes robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk a tahini pasztát, az apróra vágott fokhagymát és a citromlevet. Krémesre keverjük. Szükség szerint ízesítjük még sóval, citromlével.
Tálaláskor megszórhatjuk vágott petrezselyemmel, mentával, bazsalikommal, őrölt római köménnyel, olajos chilivel, za'atar fűszerkeverékkel, durvára őrölt borssal.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...