A mindenféle zöldséghummuszok csoportjában a cukkinihummusz nálam előkelő helyre került. Gyorsan elkészülő, laza, selymes krém, ami nagyon jól csúszik kenyérrel, hasábokra vágott répával, uborkával egyaránt.
Recept:
- 3 közepes méretű zsenge cukkini
- 1 evőkanál tahini paszta
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olivaolaj
- fél citrom leve
- só
- tálaláshoz török olajos chili, római kömény, olivaolaj, petrezselyem, menta, stb.
Sütőpapírral kibélelünk egy akkora tepsit, amibe pont kicsit szűkösen fér be a cukkini. Megsózzuk, meglocsoljuk az olivaolajjal. Előmelegített, 190 fokos sütőben körül-belül 20 percig sütjük, amíg teljesen átpuhul. Közben töbször átforgatjuk, hogy egyenletesen süljön és ne nagyon piruljon.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd késes robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk a tahini pasztát, az apróra vágott fokhagymát és a citromlevet. Krémesre keverjük. Szükség szerint ízesítjük még sóval, citromlével.
Tálaláskor megszórhatjuk vágott petrezselyemmel, mentával, bazsalikommal, őrölt római köménnyel, olajos chilivel, za'atar fűszerkeverékkel, durvára őrölt borssal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése