2020. március 21., szombat

Lepénykenyér/chapati/roti


A kovásztalan kenyerek sokféleségében valószínüleg India vezeti a sort, számtalan kisfilmen csodálhatjuk, amint elképesztő ügyességgel nyújtják, forgatják, sütik a kisebb-nagyobb lepényeket, majd falatozzák jóízűen valami ízletes szószba mártogatva. Mindegyiknek van persze külön neve is, amit innen picit nehéz követni, függ a származási helytől, vékonyságtól-vastagságtól, sütési módtól, lisztfajtától, stb.
A roti, vagy chapati ezek közül talán a legismertebb és legegyszerűbb. Nem kell hozzá sem extra ügyesség, sem különleges felszerelés - csak egy kis felület, ahol kinyújthatjuk a tésztát és egy serpenyő, amiben megsüthetjük. Egy óra alatt nagyon finom kenyérfélét kapunk, ami kiválóan illeszthető a magyar ételekhez is, megkockáztatom tartalmas levesek, főzelékek, egytálételek mellé még jobb is a kenyérnél. Indiai lencsefélékről (dhalokról), chutneykról nem is beszélve.
Ha van kedvünk, eggyel emelhetjük a nehézségi fokozatot és magát a lepénytésztát is ízesíthetjük apróra vágott hagymával, korianderrel, vagy  más friss fűszerzölddel, római köménnyel, friss, vagy szárított chilivel. A következő fokozat a töltött roti. A töltelék lehet például főtt, tört krumpli,apróra vágott hagyma, főtt lencsefélék, nyersen lereszelt karfiol. A tölteléknek valót fűszerezzük, a tenyerünkkel kilapított tészta közepére halmozunk belőle, ujjainkkal összecsípkedjük, sodrófával kinyújtjuk, ezután sütjük.
Készítsetek akár minden nap másfajtát!


Recept:

  • 500 g liszt (lehet teljes kiőrlésű, vagy finomliszt, vagy keverve)
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál olaj, vagy ghee
  • 350 ml meleg víz
Egy nagy keverőtálban morzsoljuk össze a lisztet a sóval és az olajjal. Adjuk hozzá a vizet és addig gyúrjuk, amíg rugalmas, jól nyújtható tésztát kapunk. Nedvesítsük be a tészta felületét, majd letakarva hagyjuk állni fél-egy órát.
Sütés előtt két tenyerünk között gyúrjunk a tésztából 14 kis gombócot.
Lisztezett felületen sodrófával nyújtsuk a gombócokat körül-belül 10 cm átmérőjű korongokká.
Takarjuk le a tésztát konyharuhával.
Forrósítsunk fel egy serpenyőt - lehet hagyományos palacsintasütő, rozsdamentes acél, vagy akár tapadásmentes is, de minél vastagabb aljút válasszunk, ami jól tartja a hőt.
Vékonyan olajozzuk be (vagy kenjük be ghee-vel) a serpenyő alját.
Tegyük rá az első rotit, süssük fél percig, közben a tetejét kenjük meg olajjal, vagy ghee-vel.
Fordítsuk meg, süssük és kenjük az előbbiek szerint. Forgassuk és süssük, amíg mindkét oldala szép aranybarna lesz. Tegyük tányérra, takarjuk le sütőpapírral, vagy konyhai papírtörlővel.
Szép sorban süssük meg ily módon az összes tésztakorongunkat.
Melegen és hidegen is nagyon finom.
Kiváló köret sűrűlevesekhez, currykhez, lencsés egytálételekhez (dhalokhoz), különböző krémekhez, chutney-khoz.
A képen egy egyszerű raita látható, amit sóval, pici citrommal, római köménnyel, őrölt korianderrel, zöld chilivel és turbolyával elkevert joghurttal készítettem. Bármilyen friss zöldfűszerrel (mentával, korianderrel, kaporral, snidlinggel) nagyon finom. Lehet bele fokhagymát is tenni, elhagyható a chili, igazából bárhogyan alakíthatjuk a saját ízlésünk és készleteink szerint.




Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...