2020. április 10., péntek

Mézes krémes



Még farsangkor, amikor egyik barátnőmnek jeleztem, hogy nem vinnék fánkot szokásos összejövetelünkre, viccesen azt mondta: ahogy gondolod, de nem félsz attól, hogy kiderül, nem is téged szeretnek, hanem a fánkodat? Érdekes kérdés. Azért remélem ez nem pont így van, bár tudom, előfordul, hogy bizonyos embereket szeretett ételekhez kapcsolunk. De szerencsére ez fordítva is igaz. Egy ételről eszünkbe jut maga az ember is, aki alkalomadtán nekünk főzi.
Nálunk a családban hasonló a helyzet a mézes krémessel. Nem telhet el karácsony és húsvét anélkül, hogy az első kérdés ne az lenne, hoztál? Aztán dugdossák és őrzik a sütistálakat. De szerintem nem csak ezért szeretnek.
Viszont jól gondoljátok meg, elkezdtek-e mézes krémest sütni (ha még eddig nem), nehogy függővé tegyetek másokat és függővé váljatok a dícsérettől, amit érte kaptok.

Recept:
a tésztához:
  • 50 g szobahőmérsékletű vaj
  • 100 g porcukor
  • 2 tojás
  • 400 g liszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál méz
a krémhez:
  • 500 ml tej
  • 120 g liszt
  • 200 g vaj
  • 250 g porcukor
  • 1 teáskanál vaníliaesszencia
  • 1 tojás
a csokimázhoz:
  • 100 g 60%os csokoládé
  • 10 g vaj
A vajat, a mézet és a porcukrot keverőtálba tesszük, gőz fölött habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, tovább keverjük, amíg homogén masszát kapunk, de vigyázzunk a hőfokra, mert a tojás könnyen "megsülhet".
A tűzről levéve még melegen hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát, kézzel sima tésztává gyúrjuk.
Három egyforma részre osztjuk a tésztát.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy tepsit hátára sütőpapírt terítünk.
Lisztezett felületen a tepsi méretének megfelelő téglalapot nyújtunk az első adag tésztából, sodrófára tekerjük és a sütőpapírra fektetjük. A sütőben 10-12 percig sütjük, amíg világos rózsaszínű lesz.
Ugyanígy nyújtjuk és sütjük a másik két tésztaadagot is.
A kisült lapokat egyenes felületen egymásra csúsztatjuk.

A krém elkészítéséhez egy vastag falú fazékba tesszük a lisztet, fokozatosan hozzáöntjük a tejet, csomómentesre keverjük. Lassú tűz fölött folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Félrehúzzuk, hűlni hagyjuk, közben időnként átkeverjük, hogy ne bőrösödjön meg a teteje.
Közben a vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliával. Hozzáadjuk a tojást, még egy percig keverjük.
A teljesen kihűlt tejes alapot fokozatosan a vajas keverékhez adjuk. Fényes, sűrű krémet kapunk.

A krémet képzeletben két részre osztjuk, az egyik felével megkenjük az alsó tésztalapot, ráhelyezzük a középső lapot, megkenjük a krém másik felével, végül befedjük a harmadik lappal.

A csokimázhoz gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, majd hozzákeverünk 10 g vajat.
Spatula segítségével egyenletesen beborítjuk vele a sütemény tetejét.
Amikor megszilárdult a csokimáz takarjuk be alufóliával. Másnapra átpuhul és szeletelhető a sütemény.
Hűtőben tároljuk.

Lajos Mari-Hemző Károly: 99 sütemény és torta receptje alapján.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...