Ez a kiváló, egészséges, rafinált ízesítésű, édes-csípős-sós krém Ottolenghi: Jerusalem című szakácskönyvének sok remek receptje közül az egyik, amit rendszeresen készítek olyankor, amikor 1., ősz-tél van, 2., sokan üljük körül az asztalt, 3., többféle falatkának való van még terítéken, 4., vegetáriánus is van a társaságban, 5., fel akarok vágni, 6., szép színes tálalásról álmodoztam, 7., nem teszek abroszt az asztalra, 8., valaki kifejezetten ezt kérte.
Ilyen és hasonló alkalmakra ajánlom nektek is.
Recept:
- 1 kg cékla
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis chilipaprika, vagy 1 kávéskanál török olajos őrölt chilipaprika
- 250 g görög (vagy török) joghurt
- 1 és fél evőkanál datolyaszirup (török fűszerboltokban kapható)
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál za'atar fűszerkeverék (szintén török boltban lehet beszerezni)
- só
- zöldhagyma, törökmogyoró és kecskesajt a tálaláshoz
Tálalás előtt meghintjük az újhagyma vágott szárával, egy kis morzsolt kecskesajttal és a megpirított, durvára vágott törökmogyoróval.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése