2014. november 17., hétfő

Fűszeres céklakrém



Ez a kiváló, egészséges, rafinált ízesítésű, édes-csípős-sós krém Ottolenghi: Jerusalem című szakácskönyvének sok remek receptje közül az egyik, amit rendszeresen készítek olyankor, amikor 1., ősz-tél van, 2., sokan üljük körül az asztalt, 3., többféle falatkának való van még terítéken, 4., vegetáriánus is van a társaságban, 5., fel akarok vágni, 6., szép színes tálalásról álmodoztam, 7., nem teszek abroszt az asztalra, 8., valaki kifejezetten ezt kérte.
Ilyen és hasonló alkalmakra ajánlom nektek is.

Recept:

  • 1 kg cékla
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis chilipaprika, vagy 1 kávéskanál török olajos őrölt chilipaprika
  • 250 g görög (vagy török) joghurt
  • 1 és fél evőkanál datolyaszirup (török fűszerboltokban kapható)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál za'atar fűszerkeverék (szintén török boltban lehet beszerezni)
  • zöldhagyma, törökmogyoró és kecskesajt a tálaláshoz
A céklát megmossuk, 200 fokos sütőben puhára sütjük. Hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Kockákra vágjuk és az apróra vágott fokhagymával, a sűrű joghurttal és a chilivel együtt késes robotgépben, vagy botmixerrel krémesre turmixoljuk. Keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a datolyaszirupot, az olívaolajat, a za'atart és egy teáskanál sót. Jól összekeverjük.
Tálalás előtt meghintjük az újhagyma vágott szárával, egy kis morzsolt kecskesajttal és a megpirított, durvára vágott törökmogyoróval.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...