2020. március 19., csütörtök

Leves a Himalájából



Megérkeztünk a Himalájába. Na nem én, hanem a kisfiam. Én csak a levessel követem.
A thukpa állítólag az egész Himalájában, Indiától, Tibeten át Nepálig nagyon elterjedt egyszerű, tápláló, hétköznapi leves, jellemzője a benne főtt házi tészta, ami természetesen nyugodtan helyettesíthető rizstésztával az egyszerűség kedvéért. Itt azért leírtam a tésztát is, mert igazán nem nagy truváj, az pedig különösen tetszik nekem, hogy kézzel kell belecsípkedni a levesbe - tisztára, mint mondjuk a mi csipetkénk, vagy a nyírségi kötött tészta leves. Ráadásul az összeállított tészta nagyobbik feléből pedig csodás csapatit süthetünk, ez igazán visszautasíthatatlan lehetőség!
Úgy tudom, a Himalája népei nem vegetáriánusok, szóval lehet csirke-, bárány-, marhahús falatokkal dúsítani, ezek levével készíteni.

Recept:

  • 1 sárgarépa
  • 1 nagy sörretek
  • 2-3 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 szárított shiitake gomba (elhagyható)
  • 100 g bébispenót
  • 2 teáskanál sűrített paradicsom, vagy szezonban 2 friss paradicsom
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • fél teáskanál garam masala
  • kisujjnyi friss gyömbér
  • só, frissen őrölt bors
  • 1-1,3 l zöldség-, vagy marhahús alaplé, vagy víz
  • 100 g rizstészta szélesmetélt (ha nem magunk gyúrjuk hozzá a tésztát)
  • a tálaláshoz friss korianderzöld, újhagyma zöld szára, petrezselyem
ha frissen készítjük hozzá a tésztát:

  • 350 g liszt
  • fél teáskanál só
  • 1 evőkanál olaj
  • körül-belül 200 ml meleg víz
Ha a friss tészta mellett döntünk először azt készítjük el: a lisztet, sót és olajat egy tálban jól összekeverjük, majd hozzáöntjük a víz felét, gyúrni kezdjük, majd tovább adagoljuk a vizet, amíg elérjük a jól nyújtható, rugalmas tészta-állagot. Gombóccá formázzuk, nedves kézzel átkenjük a felületét, konyharuhával letakarjuk, félretesszük.



A shiitake gombát langyos vízben legalább 2 órát áztatjuk, hogy jól megpuhuljon, majd leszűrjük (levét a leveshez adhatjuk), tönkjét kivágjuk, kalapját felszeleteljük.
A leveshez felaprítjuk a zöldségeket: a répát, retket pucolás után ötcentis csíkokra vágjuk, az újhagymát szintén. (Lehet vékonyan karikázni is, akinek nincs türelme a csíkokkal bajlódni!)
A fokhagymát és a gyömbért is felaprítjuk.
Szezonban a friss paradicsomot is kockákra vágjuk.
Legjobb wok-serpenyőt használni a főzéshez, de ha ez nincs, egy széles lábas is megteszi.
Felforrósítjuk az edényt, beleöntjük az olajat, rátesszük a hagymát, majd a fokhagymát, gyömbért. 1-2 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a répát és ha használunk, a gombát.
Megszórjuk a fűszerekkel, elkeverjük benne a paradicsompürét, vagy a friss paradicsomot.
Felöntjük az alaplével, vagy vízzel. Sózzuk, borsozzuk.
Közben leszakítunk a tésztából egy ping-pong labdányit és kinyújtjuk. (A többi tésztából csapatit készítünk, a következő bejegyzésemben  megírom hogyan.) Késsel két centi széles csíkokra vágjuk.
Amikor felforrt a víz a tésztacsíkokat egyszerűen a kézfejünkre hajtjuk és enyhén lisztes kézzel falatnyi darabokat tépkedünk a forrásban lévő levesbe. Amikor mindegyik tészta belekerült és megfőtt, a levest tálalhatjuk.
Ha rizstésztát használunk, a zacskón lévő utasítás szerint járunk el, majd belekeverjük a levesbe.
Mindkét változat nagyon finom, tápláló, egészséges!

Friss zöldfűszerekkel megszórva fogyasszuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...