Megérkeztünk a Himalájába. Na nem én, hanem a kisfiam. Én csak a levessel követem.
A thukpa állítólag az egész Himalájában, Indiától, Tibeten át Nepálig nagyon elterjedt egyszerű, tápláló, hétköznapi leves, jellemzője a benne főtt házi tészta, ami természetesen nyugodtan helyettesíthető rizstésztával az egyszerűség kedvéért. Itt azért leírtam a tésztát is, mert igazán nem nagy truváj, az pedig különösen tetszik nekem, hogy kézzel kell belecsípkedni a levesbe - tisztára, mint mondjuk a mi csipetkénk, vagy a nyírségi kötött tészta leves. Ráadásul az összeállított tészta nagyobbik feléből pedig csodás csapatit süthetünk, ez igazán visszautasíthatatlan lehetőség!
Úgy tudom, a Himalája népei nem vegetáriánusok, szóval lehet csirke-, bárány-, marhahús falatokkal dúsítani, ezek levével készíteni.
Recept:
- 1 sárgarépa
- 1 nagy sörretek
- 2-3 szál újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3-4 szárított shiitake gomba (elhagyható)
- 100 g bébispenót
- 2 teáskanál sűrített paradicsom, vagy szezonban 2 friss paradicsom
- 3 evőkanál olaj
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- fél teáskanál garam masala
- kisujjnyi friss gyömbér
- só, frissen őrölt bors
- 1-1,3 l zöldség-, vagy marhahús alaplé, vagy víz
- 100 g rizstészta szélesmetélt (ha nem magunk gyúrjuk hozzá a tésztát)
- a tálaláshoz friss korianderzöld, újhagyma zöld szára, petrezselyem
- 350 g liszt
- fél teáskanál só
- 1 evőkanál olaj
- körül-belül 200 ml meleg víz
A shiitake gombát langyos vízben legalább 2 órát áztatjuk, hogy jól megpuhuljon, majd leszűrjük (levét a leveshez adhatjuk), tönkjét kivágjuk, kalapját felszeleteljük.
A leveshez felaprítjuk a zöldségeket: a répát, retket pucolás után ötcentis csíkokra vágjuk, az újhagymát szintén. (Lehet vékonyan karikázni is, akinek nincs türelme a csíkokkal bajlódni!)
A fokhagymát és a gyömbért is felaprítjuk.
Szezonban a friss paradicsomot is kockákra vágjuk.
Legjobb wok-serpenyőt használni a főzéshez, de ha ez nincs, egy széles lábas is megteszi.
Felforrósítjuk az edényt, beleöntjük az olajat, rátesszük a hagymát, majd a fokhagymát, gyömbért. 1-2 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a répát és ha használunk, a gombát.
Megszórjuk a fűszerekkel, elkeverjük benne a paradicsompürét, vagy a friss paradicsomot.
Felöntjük az alaplével, vagy vízzel. Sózzuk, borsozzuk.
Közben leszakítunk a tésztából egy ping-pong labdányit és kinyújtjuk. (A többi tésztából csapatit készítünk, a következő bejegyzésemben megírom hogyan.) Késsel két centi széles csíkokra vágjuk.
Amikor felforrt a víz a tésztacsíkokat egyszerűen a kézfejünkre hajtjuk és enyhén lisztes kézzel falatnyi darabokat tépkedünk a forrásban lévő levesbe. Amikor mindegyik tészta belekerült és megfőtt, a levest tálalhatjuk.
Ha rizstésztát használunk, a zacskón lévő utasítás szerint járunk el, majd belekeverjük a levesbe.
Mindkét változat nagyon finom, tápláló, egészséges!
Friss zöldfűszerekkel megszórva fogyasszuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése