A kiürült konzervdobozoknak nem is szánhatnánk szebb feladatot, minthogy egyszemélyes kalács süljön bennük. Vendégségben, vagy a húsvétvasárnapi nyuszifészekben biztosan örülnek majd nekik.
A kalács receptje megegyezik a tavalyival, itt található.
5 db 400 g-os konzervdobozra lesz szükség. A konzervdobozokat olvasztott vajjal, ecset segítségével ki kell kenni, majd egy kb. 20x 30 cm-es sütőpapírral kibélelni - én egyszerűen belenyomtam és amennyire tudtam körben elrendeztem a papírt, hozzátapasztottam a doboz falához, a kilógó részeket kifelé hajtottam.
A megkelt kalácstésztát 6 gombócra osztjuk. 5 gombócot beleteszünk az 5 előkészített dobozba, a hatodik gombócból pedig 10 kis labdát gyúrunk, ezeket kettesével a már dobozban lévő tésztára tesszük. Még 20 percig kelesztjük, tojással, vagy tejjel/tejszínnel kenjük. Tepsire tesszük és 180 fokon fél órát sütjük, amíg szép piros lesz.
És hogy a kalácshoz felhasznált két tojássárga maradék fehérjéjét se kelljen sokáig őrizgetni, ajánlok egy fűszeres, mézes vendégváró sütemény. Persze nemcsak a vendégeknek kell kedveskedni, ez a sütemény reggeli kávéba mártogatva belső használatú kényeztetésre is kiválóan alkalmas.
Gyömbéres korong recept:
- 315 g liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 és 1/4 teáskanál só
- 2 és fél teáskanál őrölt fahéj
- 1 és fél teáskanál őrölt gyömbér
- negyed teáskanál őrölt szegfűszeg
- kevés frissen őrölt bors
- 215 g barna nádcukor
- 1 nagy alma
- 5 evőkanál méz
- 2 tojásfehérje
- 25 g kandírozott gyömbér apróra vágva (keleti fűszeres boltokban kapható)
- 100 g cukor és egy csipet fahéj a hengergetéshez
Sütés előtt bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra (gázsütő 4-es fokozat). A meglehetősen ragacsos tésztából diónyi gombócokat formázunk. Egy tálban elkeverjük a cukrot és a fahéjat, ebben egyenként meghengergetjük a gombócokat és sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, egymástól 5-6 centi távolságra. Két nagy tepsire fér rá ez a mennyiség.
13-15 percig sütjük, közben sütőlapáttal egyszer-kétszer meglapogatjuk a sütiket, hogy korong formájúak legyenek. A tepsin hagyjuk kihűlni. Jól záródó dobozban sokáig eltartható.
2 megjegyzés:
Tüneményesen hangulatos képek! És az ötlet....nagyon klassz:)))
köszönöm! tényleg jó kedvvel készültek:)
Megjegyzés küldése