2011. április 20., szerda

Fonott kalács


Ezzel a finom, foszlós kaláccsal szeretnék mindenkinek szép Húsvétot kívánni! Hatos fonással készült, ehhez segítségként egy kis filmet is forgattunk, remélem hasznát veszitek. De ha valaki nem akarja bonyolítani, a hármas fonással készülő is ugyanolyan finom lesz.

Recept:
  • 50 dkg finomliszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 4 dkg porcukor
  • 3 dl langyos tej
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 kávéskanál búzasikér (bioboltban kapható)
  • 1 teáskanál só

Az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet keverőtálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a tojássárgákat, a cukrot,, köré szórjuk a sikért és a sót. Ráöntjük a felfutott élesztős tejet és a többi tejet. Géppel, vagy kézzel dagasztani kezdjük, amikor már nagyjából összeállt a tészta, hozzáadjuk az olvasztott, langyos vajat. Tovább dagasztjuk, addig, amíg az edény falától elválik és szép foszlós, fényes lesz a tésztánk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, 3/4 órát kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk, majd döntésünk és vállalkozó kedvünk függvényében három, öt, vagy hat egyenlő részre osztjuk. A kis darab tésztákból hurkákat sodrunk, olyan két ujjnyi vastagokat. Most következik a fonás. Ha koszorút szeretnénk sütni, a kalács két végét egyszerűen összedolgozzuk. Hogy ne süljön nagyon össze, a közepére tegyünk egy kisebb hőálló formát.


A megfont kalácsot tepsibe tesszük, újra letakarjuk, még fél órát kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 190 fokra.
Sütés előtt megkenjük kevés tejszínnel, vagy tejjel higított tojássárgával, vagy csak tejszínnel. Ekkor megszórhatjuk mákkal, dióval, szezámmaggal, jégcukorral.
Addig sütjük, amíg egyenletes aranybarna színt kap. Rácson hagyjuk kihűlni.
Azt mondják, a meleg kalácstól megfájdul a gyomrunk, de a langyostól már nem!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...