2012. április 22., vasárnap

Mogyoróscsókos torta


Régi családi kedvencet szeretnék megosztani veletek, a recept a Lajos Mari/Hemző Károly - féle sorozatból való, kis változtatásokkal. Annak idején, amikor először sütöttem, még lehetett kapni egyszerű boltban egyszerű mogyorós csókot, nagyon finomat. Ma már úgy kell hajkurászni, méregdrágán adják némely cukorkaárus helyen. De a jó hír az, hogy két tojásfehérjéből a tortához szükséges mennyiség többszörösét süthetjük meg otthon és akkor még marad is sok finom csók.
A tortáról pedig annyit, hogy mindig csak születésnapra sütöm és mindig megállapítom, hogy gyakrabban kéne, mert olyan egyszerű és olyan finom. De lehet, hogy jobb így, nem jó elcsépelni a dolgokat...

Recept:

  • 200 g előre kinyújtott friss leveles tészta
  • 150 g mogyorós csók
  • 1,5 dl tej
  • 80 g jó minőségű étcsokoládé
  • 80 g cukor
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál vaníliaesszencia
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Kivajazunk és kilisztezünk egy 22-25 cm-es kerek, alacsony oldalfalú tortaformát (ha van, kivehető aljút). Kibéleljük a leveles tésztával, a túllógó részeket levágjuk. Villával megszurkáljuk. A tojásokat keverőtálba tesszük, enyhén felverjük. Ecsettel vékonyan megkenjük a tésztát, majd a tálban maradt tojáshoz adjuk a cukrot, kézi habverővel  habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet és a vaníliát, ezzel is elkeverjük.
A tészta alját szorosan kirakjuk a mogyorós csókokkal. A csokoládét kis darabokra törve a mogyoróscsókok közé szórjuk. Ráöntjük a tojásos keveréket.
Az előmelegített sütőbe tesszük, 35-40 percig sütjük, amíg szépen megpirul a tészta. 
A formában hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt porcukorral szórva díszítjük.

És a mogyoróscsók:
  • 2 tojásfehérje
  • 14 dkg darált mogyoró
  • 14 dkg cukor
  • 1/2 kávéskanál vaníliaesszencia
A tojásfehérjét kézi habverővel enyhén felverjük. Hozzáadjuk a cukrot, majd a mogyorót és a vaníliát.
Teáskanállal kis halmokban a sütőpapírral kibélelt tepsire adagoljuk. Ez nagyjából két tepsire való mennyiség. Fél órát pihentetjük. Előmelegített sütőbe tesszük. Ha van légkeveréses funkciója a sütőnknek, akkor 130 fokon így süssük, ha nincs, 150 fokon (gázsütő 2-es fokozat). Addig sütjük, amíg világosbarna lesz, kb. 25 perc, de figyeljük, nehogy túlsüljön! Megvárjuk míg kihűl, csak azután szedjük le a tepsiről. 
Jól záródó dobozban próbáljuk néhány napig rejtegetni.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...