2012. április 14., szombat

Reteksaláta és még valami




Na, ez egy olyan saláta, aminek evése közben maximálisan átélhető a tavasz, az egészséges táplálkozás boldog tudata, az esztétikum és az egyszerűség nagyszerűsége.
Friss és lehetőleg piacon, megbízható termelőtől vásárolt retekből készítsük. És amikor megkérdezik, hogy letépjék-e a levelét, sietve vágjuk rá, hogy NE!
Bármihez jó, amihez szívesen eszünk salátát, mi most maradék sajt felhasználása okán készített sajtfelfújt (alias szuflé) mellé ettük. Remek volt.
Ezért leírom a szuflé receptjét is, hátha valakinek szintén ehhez támad kedve és szintén rendelkezik elfekvő sajtkészletekkel.

Először a saláta receptje:
  • 2 csomag retek, friss levelével együtt
  • 1 evőkanál vaj
  • csipet só
  • csipet cukor
  • 1 teáskanál mogyoró-, vagy balzsamecet
A retkek fejét levágjuk, megmossuk. A leveleket is alaposan megmossuk, leszárítjuk, tálra rendezzük.
Egy serpenyőbe tesszük a vajat, a közepesnél kicsit erősebb tűzön addig hevítjük, amíg barna pöttyök lesznek benne és mogyorós-diós illata lesz. (Barnított vajat készítünk.) Ekkor hozzáadjuk az egészben hagyott retket. Ha nagyobb fejű retket kaptunk, vágjuk félbe. 3 percig kevergetve, rázogatva sütjük. Szűrőkanállal a reteklevelek közepére szedjük. A serpenyőben maradt ízes vajra öntjük az ecetet, elkeverjük és elzárjuk a tüzet. Az így elkészített öntetet a reteklevelekre és fejekre locsoljuk. Azonnal tálaljuk.


Sajtfelfújt: 
  • 50 g vaj + a formák kivajazása
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 dl zsíros tej
  • 250 g kemény sajt (trappista, eidami, valamilyen füstölt esetleg)
  • 2 tojás
  • 1 kupaknyi vodka
  • só, bors
  • frissen reszelt szerecsendió
  • dió a díszítéshez
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra ( gázsütő 5-ös fokozat). Kivajazunk és lisztezünk 6 kis szuflé formát, vagy egy 20 centis sütőedényt.
A vajat lábasban felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, egy-két percig kevergetjük. Hozzáöntjük a tejet, csomómentesre keverjük, megvárjuk, míg besűrűsödik. Beletesszük a kis kockákra vágott sajtot, kevergetve megvárjuk, míg elolvad. hozzákeverjük a vodkát is. Sózzuk, borsozzuk. A tojásokat különválasztjuk, a sárgáját egyenként a sajtos besamalbe keverjük. A fehérjét kemény habbá verjük, majd ezt is a szószhoz adjuk, óvatosan, hogy a habot ne törjük össze. Ízesítjük még szerecsendióval és ha szükséges, sóval, borssal.
Elosztjuk az előkészített tálakban, vagy tálban. Egy-egy fél dióbelet teszünk a tetejükre.A sütőben 20-25 percig sütjük, amíg szépen felemelkednek és megpirosodnak. Melegen, vagy langyosan tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...