2012. április 4., szerda

Dobozos kalács és gyömbéres korong - kettő az egyben



A kiürült konzervdobozoknak nem is szánhatnánk szebb feladatot, minthogy egyszemélyes kalács süljön bennük. Vendégségben, vagy a húsvétvasárnapi nyuszifészekben biztosan örülnek majd nekik.

A kalács receptje megegyezik a tavalyival, itt található.
5 db 400 g-os konzervdobozra lesz szükség. A konzervdobozokat olvasztott vajjal, ecset segítségével ki kell kenni, majd egy kb. 20x 30 cm-es sütőpapírral kibélelni - én egyszerűen belenyomtam és amennyire tudtam körben elrendeztem a papírt, hozzátapasztottam a doboz falához, a kilógó részeket kifelé hajtottam.
A megkelt kalácstésztát 6 gombócra osztjuk. 5 gombócot beleteszünk az 5 előkészített dobozba, a hatodik gombócból pedig 10 kis labdát gyúrunk, ezeket kettesével a már dobozban lévő tésztára tesszük. Még 20 percig kelesztjük, tojással, vagy tejjel/tejszínnel kenjük. Tepsire tesszük és 180 fokon fél órát sütjük, amíg szép piros lesz.

És hogy a kalácshoz felhasznált két tojássárga maradék fehérjéjét se kelljen sokáig őrizgetni, ajánlok egy fűszeres, mézes vendégváró sütemény. Persze nemcsak a vendégeknek kell kedveskedni, ez a sütemény reggeli kávéba mártogatva belső használatú kényeztetésre is kiválóan alkalmas.


Gyömbéres korong recept:
  • 315 g liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 és 1/4 teáskanál só
  • 2 és fél teáskanál őrölt fahéj
  • 1 és fél teáskanál őrölt gyömbér
  • negyed teáskanál őrölt szegfűszeg
  • kevés frissen őrölt bors
  • 215 g barna nádcukor
  • 1 nagy alma
  • 5 evőkanál méz
  • 2 tojásfehérje
  • 25 g kandírozott gyömbér apróra vágva (keleti fűszeres boltokban kapható)
  • 100 g cukor és egy csipet fahéj a hengergetéshez
A lisztet összekeverjük a sóval és a fűszerekkel. Az almát meghámozzuk, lereszeljük és két evőkanál vízzel 10 perc alatt puhára főzzük. Konyhai robotgéppel kikeverjük a nádcukrot, a mézet és az almát. Hozzáadjuk a tojásfehérjét, ezzel is elkeverjük. Beletesszük a lisztes keveréket, lassan ezzel is összedolgozzuk, végül hozzáadjuk a kandírozott gyömbért is. Letakarva néhány órára, vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Sütés előtt bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra (gázsütő 4-es fokozat). A meglehetősen ragacsos tésztából diónyi gombócokat formázunk. Egy tálban elkeverjük a cukrot és a fahéjat, ebben egyenként meghengergetjük a gombócokat és sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, egymástól 5-6 centi távolságra. Két nagy tepsire fér rá ez a mennyiség.
13-15 percig sütjük, közben sütőlapáttal egyszer-kétszer meglapogatjuk a sütiket, hogy korong formájúak legyenek. A tepsin hagyjuk kihűlni. Jól záródó dobozban sokáig eltartható.

2 megjegyzés:

Babette írta...

Tüneményesen hangulatos képek! És az ötlet....nagyon klassz:)))

konyharuha írta...

köszönöm! tényleg jó kedvvel készültek:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...