Ismertetem a nálam keletkezett húsvéti maradékokat: tojásfehérje 7db, kenyér legalább 1 kiló, sonka főzőlé másfél liter, főtt sonka, nem sok. Egy kevéske sütemény. Plusz egy kis megfázás. Ezek közül a sonkalére kínálok felhasználási lehetőséget, hátha másnak is vannak hasonló készletei és nincs most kedve töltött káposztát, vagy bablevest főzni. A torma elveszti vad csípősségét ebben a levesben, íze viszont megmarad és ugyanolyan jó párost alkot a sonkaízzel, mint szárazon.
A többi maradékra is vannak terveim: a kenyér sorsa valamifajta kenyérpuding és panzanella lesz, a tojásfehérjéknek pedig habcsókok, pavlovák, vagy torták fényes karrierjét szánom. Egyedül a megfázást szeretném elpazarolni.
Recept:
- 1 liter sonka főzőlé zsírtalanítva
- 0,5 liter víz, vagy zöldség alaplé
- 1 nagy hagyma felaprítva
- 3 dkg vaj
- 4 közepes krumpli hámozva
- 1 alma hámozva
- 1 dl tejszín
- 3-4 evőkanál frissen reszelt torma
- só (óvatosan, mert a sonkalé is sós!),bors
- tálaláshoz tökmagolaj, fekete szezámmag, vagy sima szezámmag pirítva
Tálaláskor tökmagolajat csepegtetünk rá és megszórjuk a szezámmaggal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése