2012. március 3., szombat

Narancsos - mandulás baklava



Görögországi nyaralásunkkor kóstoltunk egy nagyon finom süteményt. Könnyű volt, narancsos, de sem a nevét nem tudták megmondani, sem azt, hogy hogyan készül. Egy néni sütötte a faluban...Így nehéz volt utána nyomoznom, de azóta kaptam egy görög szakácskönyvet amiben találtam ezt a baklavát. A recept szerint nincs benne narancs, de én önkényesen narancslével helyettesítettem az öntethez szükséges folyadékot. (A leírásban ez víz.) Bevallom, ez nem az a sütemény, amit ott ettünk, ez egy igazi, finom baklava. Tömény, ropogós, krémes és nagyon egyszerű elkészíteni.
A nyomozást folytatom.

Recept:

  • 200 g rétestészta
  • 300 g darált mandula
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 130 g olvasztott vaj
  • 200 g cukor
  • 100 g méz
  • 1,5 dl frissen facsart narancslé
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 rúd vanília kikapart magjai, vagy 2 teáskanál vaníliaesszencia
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A darált mandulát összekeverjük a fahéjjal és a szegfűszeggel.
Kivajazunk egy kb.30x22 centiméteres magas falú sütőformát. Kibéleljük négy réteslappal, a lapokat egyenként megkenjük olvasztott vajjal. Rászórjuk a fűszeres mandula felét. Ráterítünk 2 megkent réteslapot, majd megszórjuk a maradék töltelékkel. Tetejére ismét négy réteslap következik. Az utolsó lapot is megkenjük, majd még sütés előtt rombusz alakúra vágjuk a süteményt. Meglocsoljuk a maradék vajjal.
35-40 percig sütjük, amíg szép aranybarna lesz.
Közben elkészítjük az öntetet: a cukrot és a mézet lábasba tesszük, ráöntjük a narancslevet és hozzáadjuk a vaníliát és a narancshéjat. Tűzre tesszük, 5 percig főzzük, amíg a cukor elolvad, A keletkezett habot leszedjük.
A megsült süteményt meglocsoljuk a narancsos sziruppal és hűlni hagyjuk.
Ha tálaláskor szeretnénk még egy kis extrát, keverhetünk mellé fűszeres joghurtot. 5 dl görög, vagy török joghurtba 2 evőkanál rózsavizet, 1 kávéskanál őrölt kardamomot, egy csipet pirított és porrá tört sáfrányt és annyi cukrot, vagy mézet keverünk, hogy ne legyen nagyon édes, mert a baklava viszont nagyon az. Pörkölt mogyoróval díszítjük. 



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...