2012. március 29., csütörtök

Rántottleves



Azt gondolom, hogy mindenki tud rántottlevest készíteni, még egy buggyantott tojást is mellékelni hozzá. Csak szeretném ezt a tudást megtölteni némi szellemi-lelki tartalommal, amitől máshogy tekintünk majd a rántottlevesre és magunkra is, akik megfőztük.
Amíg nem olvastam Hamvas Béla írását a témában egyszerűen csak tetszett, hogy akárhányszor főztem itthon ezt a levest, mindig nagyon örült neki mindenki. Persze ez nem olyan különleges dolog nálunk, általában hálásak a finom ételekért. De valahogy a rántottleves fölött érzett öröm más. Olyankor szokott eszembe jutni, amikor úgy érzem kifogytam az ötletekből, nincs is itthon semmi. És akkor megment ez a leves, mint egy régi barát, aki a legjobbkor bukkan fel és azt mondja, amit hallani szeretnénk.
Hamvas még ennél is csodább dolgokat mond róla. Például, hogy "a normális élet az, ami az ételek között a rántottleves. Semmi különös. Szenzáció nélküli." A rántottleves a legegyszerűbb étel, az éhes ember étele, ami semmi mást nem akar, csak táplálni, És Hamvas szerint " Ilyesmit meleg szív nélkül készíteni nem lehet...Ha az ember megkóstolta, az élet kedvességéről mindent megtudott."
Hát így főzzük a rántottlevest. A teljes szöveget pedig itt elolvashatjátok, érdemes!

Recept:
Egy kisebb fazékban először szárazon megpattogtatok 1 teáskanál egész köménymagot. Erre teszek 3 evőkanál olajat, (vagy egy evőkanál mangalicazsírt) és két-három evőkanál lisztet. Kevergetve zsemleszínűre pirítom, hozzáadok 2 teáskanál jó minőségű pirospaprikát. Gyorsan keverem, nehogy megégjen, azután felöntöm kb. másfél liter hideg vízzel. Felforralom, közben sózom, enyhén borsozom. Nem hagyom ott, mert amikor fölforr könnyen kifut. Akkor kisebbre veszem a lángot, megkeverem, még néhány percig főzöm, kóstolom, hogy elég sós-e. Kész is.
Ha buggyantott tojást is adok mellé, ahhoz kb, egy liter vizet forralok, két evőkanál borecetet öntök bele. Egyszer megkeverem és amikor a víz már csak finoman örvénylik, belecsúsztatom az előzőleg kis pohárkába ütött tojást. Keverés nélkül 3 és fél percig főzöm, majd szűrőkanállal kiemelem.
A levesbe teszem és ott sózom, borsozom.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...