2012. március 15., csütörtök

Kókusztejes créme caramel



Tejérzékenyek számára is fogyasztható, enyhe kókuszaromával rendelkező ünnepi desszert. Azért ünnepi, mert szülinapra csináltam, az alkalom igény szerint változtatható. Csakúgy, mint az ananászdíszítés - bár nagyon jól  passzol az egzotikus vonulathoz, de kiváltható pl. egy-két szem málnával, eperrel mentalevéllel... Sőt, dísz nélkül is gond nélkül elfogy szerintem.
Elkészítése egyszerű, csak a hűtésre hagyjunk egy-két órát.

Recept:

  • 75 g cukor a karamellhez
  • 400 ml kókusztej
  • 3 tojás
  • 100 g cukor
  • ananász a tálaláshoz
Kivajazunk 4-6 darab kisméretű kerámia sütőedényt.
Elkészítjük a karamellt: vastag aljú lábasba szórjuk a 75 g cukrot, hozzáadunk 1 evőkanál vizet, elkeverjük és a tűzre tesszük. közepes lángon, keverés nélkül megvárjuk, míg barnulni és illatozni kezd a cukor. Amikor szép világosbarna, félrehúzzuk. Ne hagyjuk túl sötétre főni, mert amikor levesszük a tűzről, még tovább barnul. Egyenlően osszuk szét a formákban a karamellt. Legyünk nagyon óvatosak, a karamell nagyon forró!
A kókusztejet öntsük egy lábasba és melegítsük fel, de ne forraljuk! A tojásokat keverjük ki a 100 g cukorral. Folytonos keverés közben öntsük a tojásra a kókusztejet. Szűrőn keresztül töltsük a formákba, a karamellre a folyadékot.
A sütőt melegítsük fel 160 fokra (gáz 3-as fokozat). A formákat tegyük egy magas falú tepsibe, öntsünk köréjük annyi forró vizet, hogy a formák feléig érjen. Tegyük a sütőbe és süssük 35 percig. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőszekrénybe.
Tálalás előtt a krémet késsel körben meglazítjuk, majd tálra borítjuk. Friss ananászkarikákkal díszítjük.
A formák aljában maradt karamellt az ananászra csurgatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...