2012. március 21., szerda

Fahéjas - kardamomos - marcipános csiga


A vajas cukorral megkent kelt tésztának sok változatát ettem és sütöttem is már. Legalább ennyi elnevezésével találkoztam: darázsfészek, Ferdinánd, vajas tekercs, vaníliás kalács, fahéjas - kakaós csiga... Néhány formai, ízesítésbeli különbség van csak köztük. A közös nevező a vajas cukros töltelék, ami sülés közben szaftossá, puhává teszi a tésztát, ki is olvad belőle, karamellizálódik, ezáltal gyakorlatilag ellenállhatatlan lesz a sütemény, nem lehet belőle eleget sütni.
A svéd bullar is ebbe a csoportba tartozik, kicsit extrább fűszerezéssel, ami már a tésztában is megjelenik. A csigák külön-külön kis papírkapszlikban sülnek, így sütés után könnyen kivehetők a tepsiből. Ja, és nincs benne tojás, ami a mai árak mellett üdvözlendő tény. A tetejét azért nem árt megkenni egy tojással, hogy szép fényes legyen.
A marcipán már extra, ezt egy barátnőmtől tanultam, aki először mutatta nekem ezt a süteményt. Ettől még ragacsosabb lesz és még ellenállhatatlanabb. A feltekerés előtt megszórhatjuk mazsolával, vagy bármilyen aszalt gyümölccsel és magokkal is, ezek csak jót tehetnek. Én most meggyet használtam, mert már hiányzik a friss gyümölcs íze.

Recept:
  • 375 g liszt
  • 25 g élesztő
  • 75 g vaj
  • 2,5 dl tej
  • 3,5 evőkanál cukor
  • fél teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
a töltelékhez:
  • 50 g puha vaj
  • 3,5 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt kardamom
  • 80 g marcipán
  • opcionális: 4 evőkanál magozott meggybefőtt lecsöpögtetve, aszalt gyümölcsök, csonthéjasok
kenéshez egy felvert tojás
Először a tejet és a vajat langyosra melegítjük. Belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket is, elkeverjük. 5 percig várunk, amíg az élesztő elkezd dolgozni. Beleöntjük az egészet egy nagy dagasztótálba, vagy ha géppel dolgozunk, a gép keverőtáljába. Hozzáadjuk a sót. Dagasztókarral, vagy fakanállal fokozatosan adagoljuk a folyadékhoz a lisztet. Addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik az edény falától. Tiszta konyharuhával letakarjuk, 3/4 órát kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: a vajat kikeverjük a cukorral és a fűszerekkel.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, enyhén átgyúrjuk. Két cipóra osztjuk, mindkettőt fél centi vastag téglalapra nyújtjuk. Az egyik téglalapot megkenjük a cukros-fűszeres vajjal és nagy lyukú reszelővel egyenletesen ráreszeljük a marcipánt. Ha használunk meggyet, azt is rászórjuk. Ráhelyezzük a másik tésztalapot és a hosszanti oldalánál kezdve szépen feltekerjük. A tekercset pedig éles késsel másfél centi széles darabokra vágjuk, amiket egyenként papírkapszliba teszünk. A csigákkal töltött kapszlikat szorosan egymás mellé egy magas falú, kb. 25x35 cm-es tepsibe rakosgatjuk. Újra letakarjuk, még 35 percig kelesztjük. Felvert tojással megkenjük, esetleg jégcukorral megszórjuk és 180 fokon (gázsütő 4-es fokozat) kb. 30 percig sütjük, amíg szép pirosra sül.
Hidegen, vagy langyosan fogyasztható.

2 megjegyzés:

Zizi írta...

Ez nagyon finom lehet!

konyharuha írta...

tényleg az. és egyébként kapszlis formátumban, még nyersen hűthető, másnap sütés előtt fél órát szobahőmérsékleten pihentetni, majd sütni - friss reggeli!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...