2012. február 22., szerda

Sült tofu rizstészta salátával


A böjt első napján örültünk ennek a finom, színes ételnek. A tofu nagyon finom így sütve is, Makitól tanultam, csak ő rizslisztbe forgatta. Azt is ő mondja mindig, hogy a sörretek levelét soha ne dobjuk ki, hanem blansírozzuk és úgy keverjük rizshez, vagy tésztához, levesbe. Mindent fölhasználni, ami vitaminforrás - ez most különösen fontos!
Örömteli lemondásokat kívánok mindenkinek, kinek-kinek a maga módján!

Recept:
  • 300 g tofu
  • 2 evőkanál hajdinaliszt
  • 2 evőkanál finomliszt
  • sütéshez olaj
  • 400 g rizstészta (szélesmetélt)
  • 2 sárgarépa meghámozva, vékony csíkokra vágva
  • negyed fej káposzta csíkokra vágva
  • 2 fej sörretek vékonyan félkörökre vágva
  • sörretek ép levelei megmosva
  • fél kaliforniai paprika apró kockákra vágva
  • 1 friss chili paprika vékonyan felkarikázva
  • 3 evőkanál olaj (szezámolaj és/vagy mogyoróolaj)
Az öntethez:
  • 2 evőkanál rizsecet
  • 2 evőkanál barnacukor
  • 4 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál halszósz
  • 2 evőkanál meleg víz
Tálaláshoz:
  • 3 evőkanál pirított szezámmag
  • 4 újhagyma felvágva
  • egy centis friss gyömbér apróra vágva
  • szójaszósz
A tofu sütése: a zacskóból kivett és lecsöpögtetett tofut tiszta konyharuhába csomagoljuk és kb. fél órára lenehezítjük egy súlyosabb vágódeszkával. Azután félbe, majd egy centis szeletekre vágjuk. A kétféle lisztet egy tálban összekeverjük, meghempergetjük benne a tofuszeleteket, lerázzuk és forró, bő olajban mindkét oldalát kisütjük. Papírtörlőre szedjük.
Előkészítjük a zöldségeket: a répát 2 dl vízben 1 teáskanál barnacukorral és 1/2 teáskanál sóval 5 percig főzzük, levét leöntjük. A sörretek levelét forrásban lévő vízben 3 percig főzzük, leszűrjük. Levét kinyomkodjuk, a leveleket csíkokra vágjuk.
A tésztát a zacskón található utasítások szerint elkészítjük. 
Wokot, vagy nagy serpenyőt forrósítunk, beleteszünk 1 evőkanál olajat. Belerakjuk a kaliforniai paprikát, megkeverjük, egy perc múlva a káposztát és a chilit is belekeverjük. Hozzáadjuk a répát is. Jól átforgatjuk, elzárjuk alatta a tüzet. Belekeverjük a sörretek szeleteket és a forrázott leveleket is. Végül hozzáadjuk a forró, lecsepegtetett tésztát. Meglocsoljuk a maradék két evőkanál olajjal, jól átforgatjuk. Ezután rálocsoljuk az öntetet és ezzel is elkeverjük.
A zöldséges tésztát tálra szedjük, megszórjuk a pirított szezámmaggal és az újhagymakarikákkal. A sült tofuval tálaljuk, amit megszórunk a frissen vágott gyömbérrel. Szójaszószba mártogatjuk, úgy esszük a tésztával.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...