2012. március 9., péntek

Datolyás káposzta?


Igen! Miért? Aszalt szilvával is finom! Sőt, a dolog kelkáposztával is működik, kipróbáltam. Sima káposztával még nem, de gondolom ott sem lehet baj. Ennek a lilának gyönyörű a színe, ezért is szeretjük, egyetlen hátrány jelen esetben, hogy nem nagyon látszik a datolya. Viszont így akár meglepetést is szerezhetünk valakinek, nekem pl. sikerült, azt mondták: hű, de jó ez, mi van benne?
Remek köret bármilyen sült húshoz, így, buggyantott tojással pedig kiváló reggeli, vagy vacsora.

Recept:

  • fél fej lila káposzta 
  • 5-6 szem nagy szemű datolya 
  • 1/2 teáskanál édesköménymag
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál vaj
  • só, bors
  • 1-2 evőkanál frissen facsart lime-, vagy citromlé
  • személyenként egy tojás
  • a tojás főzővizébe 2 evőkanál borecet
A lila káposztát vékonyan felcsíkozzuk, a datolya magjait kivesszük, húsát csíkokra vágjuk.
Felhevítünk egy serpenyőt, beletesszük a vajat és az olajat.  Rászórjuk az édesköménymagot és a datolyát. 2 percig kevergetve pirítjuk, majd hozzáadjuk a káposztát. 8-10 percig közepes lángon főzzük, közben gyakran megkeverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és megöntözzük a citromlével. Először minden ízesítőből csak keveset használjunk, aztán kóstolással döntsünk a további mennyiségek felől. Sóból csak mértékkel, a citrom-, illetve lime-léből is csak éppen annyit tegyünk hozzá, hogy az édes ízt, amit a datolya ad, kissé ellensúlyozzuk.
Amikor kész, elzárjuk alatta a tüzet és lefedjük, amíg elkészítjük a buggyantott tojást.
Ehhez egy két-három literes fazékban vizet forralunk, a víz legalább a fazék feléig érjen. Amikor felforrt a víz, hozzáadjuk az ecetet. A tojást felütjük egy kis tálkába. A tálkából csúsztatjuk a tojást a forrásban levő vízbe, amelyet előtte enyhén megkevertünk. Ahogy a tojást beletettük, egy kanállal megakadályozzuk, hogy a fehérje túlságosan mozogjon, megpróbáljuk egy testben tartani, ami külön életet akarna élni. Egyszerre két-három tojást is főzhetünk, de mindig tálkából csúsztassuk a vízbe, a siker érdekében. 3 percig főzzük a tojásokat, szűrőkanállal kivesszük a vízből, lecsöpögtetjük.
Tálaláskor a tányérokra szedett káposztára teszünk egy-egy buggyantott tojást, a mit külön sózunk, borsozunk, sőt egy csepp olívaolajjal is meglocsolhatunk. Friss bagettel, vagy lepénykenyérrel esszük.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...