2012. március 13., kedd

Sült csirke, kicsit csípős

Marokkói csirke címet akartam először adni ennek a bejegyzésnek, de nem szeretném félrevezetni olvasóimat. Fűszerhasználatban igaz a marokkói vonal, de elkészítésben nem annyira. Ott inkább párolják, fűszeres, bő lében főzik a húsféléket, gyakran zöldségekkel együtt. Nem jártam még arrafelé sajnos, pedig pl.a tagine-t megkóstolnám, ami pont egy ilyen fűszeres, gyakran zöldségekkel dúsított szaftban lassan párolódó emblematikus ételük. Illetve speciális edényük neve, amiben ezt az ételt főzik. Illetve mindkettő.
Az én csirkém csak sült a sütőben az illatos fűszerekkel, de így is lett finom szaftja, gyönyörű színe és mennyei íze. A csípősségért a harisszát terheli a felelősség, aki esetleg nem szereti, hagyja ki.

Recept:
  • 1-1,5 kilós csirke
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál harissza
  • fél citrom leve
  • 1 dl olívaolaj
  • só, bors
  • 15 dkg fekete olajbogyó
Egy nagy tálban, amibe a csirke is belefér, összekeverjük a fűszereket, a harisszát, a citromlevet, az olívaolajat, sót, borsot. Beletesszük a csirkét, megforgatjuk a pácban, jól körbedörzsöljük mindenhol. Lefedjük a tálat és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap sütés előtt két órával kivesszük a hűtőből, még egyszer megforgatjuk, szobahőmérsékleten tartjuk.
Sütőedénybe tesszük, mellével lefelé. Köré szórjuk az olajbogyót. Előmelegített, 180 fokos sütőben másfél órát sütjük, félidőben egyszer megfordítjuk. Amikor a bőre ropogós, elzárjuk a sütőt és 10 percig pihentetjük a húst.


Egyszerű, gyors és autentikus köret hozzá a kuszkusz. Ehhez 250 g kuszkuszt 6 dl forró szárnyas alaplével, vagy vízzel felöntünk, 10 percig lefedve hagyjuk, hogy az össze folyadékot magába szívja és megpuhuljon. (A forró folyadékba előzőleg tehetünk egy csipet sáfrányt, így még szebb és finomabb lehet a kuszkuszunk!) Másfél evőkanál olívaolajjal elkeverve fellazítjuk a szemeket. Hozzáadunk egy marék mazsolát, egy marék apróra vágott aszalt sárgabarackot, felaprított friss korianderzöldet, egy evőkanál frissen facsart citromlevet. Sózzuk, borsozzuk.
A darabokra vágott csirkét finom szaftjával, az olajbogyóval és a kuszkusszal tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...