2012. január 5., csütörtök

Zabos reggeli


A leggyakoribb újévi fogadalmak az étkezéssel kapcsolatosak: kevesebbet, jobbat, egészségesebbet, rendszeresebben. A szerintem nagyon fontos reggelizést zászlajukra tűzőknek ajánlom a nálunk nagyon bevált hétköznapi zabreggelit. Hétvégén jöhetnek a mindenféle tojáscsodák, palacsinták, májak, de a többi napon általában a szupergyors és szuper egészséges zabpehely a befutó. Apró- és nagyszemű változatát is lehet kapni szinte minden nagyobb élelmiszerboltban.
A kásához hosszú évek alatt kifejlesztettük a legideálisabb megoldást: nem kell előző este beáztatni (úgyis elfelejtjük), nem kell főzni (nincs rá idő) - az apró szemű, tört zabpelyhet egyszerűen leforrázzuk, öt perc alatt megpuhul, méz, joghurt. A tetejére házi készítésű, mézzel pirított, mogyorós, diós, nagyszemű zabpehelyhet és  reszelt almát teszünk, ha van. Ha nincs, megteszi az egyszerű cornflakes is.
Egy ilyen reggeli megfelelően kényeztet is, véleményem szerint éppen annyira, amennyire egy hétköznapi álmos reggelen szükséges, a szervezetre gyakorolt jótékony hatása pedig igazán sokoldalú, az emésztéstől az idegrendszerig mindennek jót tesz.
Úgyhogy hajrá reggeli!


Recept:
A kásához:
  • 3 evőkanál apró szemű zabpehely
  • forrásban levő víz
  • 2-3 evőkanál méz
  • 1-2 evőkanál natúr joghurt
A zabpelyhet mélyebb tálba tesszük, felöntjük annyi forrásban levő vízzel, hogy ellepje. Kb. öt perc alatt magába szívja a vizet és megpuhul. Akkor belekeverjük a mézet és a joghurtot. Keverhetünk hozzá banánt, kivit, almát, nyáron barackot, epret, bármit, amit szeretünk. Pár szem dió is feldobja és egy kis ropogós cornflakes, amit ne hagyjunk elázni.
De ha extrán finoman szeretnénk, készítsünk hozzá granolát, azaz pirított zabpelyhet, amiből érdemes szerintem egyszerre egy nagyobb adagot csinálni, mert magában is kitűnő ropogtatni való:

Mézzel pirított zabpehely, azaz granola:
  • 500 g nagyszemű zabpehely
  • 1 dl olaj, vagy vaj
  • 2 dl méz
  • 5 dkg dió
  • 5 dkg törökmogyoró
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg aszalt áfonya
A vajat/olajat és a mézet egy lábasban összemelegítjük, épp csak annyira, hogy elkeveredjenek egymással. Beleszórjuk a zabpelyhet, a diót és a mogyorót, jól átforgatjuk. Sütőpapírral kibélelt nagy tepsiben szétterítjük, 170 fokos előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük, amíg szép világosbarna színt kap, közben néha egy kanállal forgassuk meg, hogy egyenletesen barnuljon. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a mazsolát és az áfonyát. Nagy üvegben tároljuk, a reggeli zabkásához adjuk, vagy friss gyümölccsel, joghurttal rétegezve fogyasztjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...