A leggyakoribb újévi fogadalmak az étkezéssel kapcsolatosak: kevesebbet, jobbat, egészségesebbet, rendszeresebben. A szerintem nagyon fontos reggelizést zászlajukra tűzőknek ajánlom a nálunk nagyon bevált hétköznapi zabreggelit. Hétvégén jöhetnek a mindenféle tojáscsodák, palacsinták, májak, de a többi napon általában a szupergyors és szuper egészséges zabpehely a befutó. Apró- és nagyszemű változatát is lehet kapni szinte minden nagyobb élelmiszerboltban.
A kásához hosszú évek alatt kifejlesztettük a legideálisabb megoldást: nem kell előző este beáztatni (úgyis elfelejtjük), nem kell főzni (nincs rá idő) - az apró szemű, tört zabpelyhet egyszerűen leforrázzuk, öt perc alatt megpuhul, méz, joghurt. A tetejére házi készítésű, mézzel pirított, mogyorós, diós, nagyszemű zabpehelyhet és reszelt almát teszünk, ha van. Ha nincs, megteszi az egyszerű cornflakes is.
Egy ilyen reggeli megfelelően kényeztet is, véleményem szerint éppen annyira, amennyire egy hétköznapi álmos reggelen szükséges, a szervezetre gyakorolt jótékony hatása pedig igazán sokoldalú, az emésztéstől az idegrendszerig mindennek jót tesz.
Úgyhogy hajrá reggeli!
Recept:
A kásához:
- 3 evőkanál apró szemű zabpehely
- forrásban levő víz
- 2-3 evőkanál méz
- 1-2 evőkanál natúr joghurt
De ha extrán finoman szeretnénk, készítsünk hozzá granolát, azaz pirított zabpelyhet, amiből érdemes szerintem egyszerre egy nagyobb adagot csinálni, mert magában is kitűnő ropogtatni való:
Mézzel pirított zabpehely, azaz granola:
- 500 g nagyszemű zabpehely
- 1 dl olaj, vagy vaj
- 2 dl méz
- 5 dkg dió
- 5 dkg törökmogyoró
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg aszalt áfonya
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése