2012. január 12., csütörtök

Meyer citrom, tárolt változat


Sokszor tapasztalom, hogy ami elkezd foglalkoztatni és befészkeli magát a gondolataimba, az egyszer csak mindenhonnan rám is köszön. Így van ez most a Meyer citrommal, amiről tavaly hallottam először, mostanában meg eszembe jutott, hogy hátha idén is kapható lesz. El is kezdtem olvasgatni róla, recepteket keresgélni, aztán pár nap múlva jött a hír a facebook-on, hogy árulják pl. a Match-ban. Persze vettem egy adagot, aztán az előzetes gyűjtőmunka alapján egy délelőttöt rászántam a feldolgozásra. Nagyon izgalmas volt négyféle ízt és állagot produkálni egyfajta alapanyagból. Készítettem egy fűszeres-olajos változatot, egy sült citromos chutney-t, egy szirupban karamellizáltat és egy sóban tartósítottat. Le sem merem írni, hogy az angol nyelvű oldalakon mindegyik "confit" összefoglaló néven fut...Na jó, a chutney nem.
A Meyer citrom héja fényes, sima, élénk sárga és gömbölyűbb, mint a hagyományos citrom. Belül lédús, héja vékony, az íze pedig kevésbé savanyú. Nagyon finom egyszerű limonádéhoz, vagy saláta öntethez is. Találtam egy 100-as listát a felhasználási javaslatokról, amiben az étel-ital ötleteken túl pl. hajöblítés is szerepel. Kedvencem: tegyük egy  tálban az asztal közepére. És igen: gyönyörű színével, fantasztikus illatával nem lehet betelni.
Az alábbi két recept egy kisebb és egy nagyobb üveg különlegességet fog eredményezni. Mindkettő további ételek ízesítésére, változatossá tételére szolgálhat.

Recept 1.:
Sült citromos chutney:

  • 3 citrom alaposan, meleg vízzel megmosva
  • fél fej hagyma apróra vágva
  • 60 ml olívaolaj
  • 1 evőkanál méz
  • só, bors
  • 1 csokor petrezselyem, bazsalikom, vagy menta apróra vágva.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A felvágott hagymát beáztatjuk hideg vízbe. 2 citrom végeit levágjuk, kb. fél centis karikákra vágjuk, magjait eltávolítjuk.. Mindkét oldalukat megkenjük olívaolajjal, sütőpapírra tesszük. A sütőben 20-25 percig sütjük, amíg kissé megpirul a szélük, de még nem szárad ki. közben többször forgassuk meg a karikákat, hogy egyenletesen süljenek. A sütőpapírról késes robotgépbe tesszük őket, vagy ha botmixerrel dolgozunk, egy mély tálba. Hozzáadjuk a hagymát, a megmaradt citrom felének a levét, turmixoljuk. Aztán hozzáadjuk az olajat, sót, borsot és a mézet. tovább mixeljük, de nem kell teljesen simára. Megkóstoljuk és eldöntjük, hogy még igényel-e sót, citromlevet, vagy mézet. Végül hozzáadjuk a zöldfűszert, ha van.
Üvegbe töltjük, hűtőben tároljuk.
Pirítóson sajttal isteni, ezt már próbáltam, de tehetjük párolt zöldségre, tésztára, ropogósra sütött krumplira is, vagy palacsintára, ahogy forrásom ajánlja.


Recept 2.:
Meyer citrom fűszeres olajban:

  • 2 citrom meleg vízzel alaposan megmosva
  • 2,5 dl olívaolaj
  • 1 teáskanál koriandermag durvára törve
  • 1 teáskanál édesköménymag durvára törve
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál chilipehely
  • 2 babérlevél
A citromok levét kicsavarjuk, a megmaradt héjat vékonyra felszeleteljük, a végeit és a magokat eldobjuk.
A levet és a többi hozzávalót lábasba tesszük, beletesszük a citromhéjat is. Felforraljuk, majd alacsony lángon 25 percig főzzük. A keletkezett habot leszedjük. Kiforrázott üvegbe töltjük.
Az olaja külön is felhasználható saláták öntetéhez, levesek ízesítéséhez. A benne levő citromot pedig rizottóhoz, húshoz, halhoz adhatjuk, keverhetjük például csicseriborsós, olajbogyós salátákhoz, szendvicsekhez.


Készült még sóban eltett citrom , ami a marokkói konyha egyik elmaradhatatlan alapanyaga, ez most érlelődik egy szép nagy üvegben legalább két hónapig, az eredményről majd beszámolok. Ha valaki szeretné megcsinálni, recept itt: http://buvosszakacs.blog.hu/2008/04/11/soban_eltett_citrom
A sütőben, cukorszirupban karamellizált citromkarikákat később szintén le fogom ide írni, csak előbb kitalálom, hogy mire szeretném használni. Gyönyörűen néz ki, fotókat erről és a többiről is lehet nézegetni a facebookos albumban. ( Like!)
Remélem kedvet csináltam egy kis pepecseléshez!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...