2012. január 25., szerda

Sztrapacskát mindenkinek


Régen, amikor felmentünk a nagymamámhoz, mindig megkérdezte mit főzzön és mi nagyon gyakran sztrapacskát kértünk. Ő pedig nekiállt, krumplit reszelt, kikeverte a tésztát, vizet forralt, szaggatott, csöpögtetett és amikor elkészült, egy nagy sárga műanyag tálba tette, onnan szedtünk magunknak. De jó is volt!
Kis túlzással azt mondhatom, hogy önálló életem egyik első fontos lépése volt a sztrapacska készítésének elsajátítása, eszközparkjának biztosítása, kivéve a műanyag tálat. Igaz, hogy a reszelés kellemetlen műveletét gépre bízom, de szaggatni én is mindig tányérról, kanállal szaggatok, mert csak így láttam.
A frissen kifőtt sztrapacskának nem nagyon lehet ellenállni, ez biztos. Próbáljátok ki, a rajongótábort garantálom!

Recept:
  • 1 kg megpucolt krumpli
  • 1/2 kg finomliszt
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál só
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg juhtúró
  • 2 dl tejföl
A krumplit egy nagy tálba lereszeljük. Akár kézi, akár gépi módszer áll rendelkezésünkre, mindenképpen a  kör alakú tüskékből álló reszelővel dolgozzunk, mert az csinál pépet a krumpliból. Hozzáadjuk a lisztet, a sót és a tojásokat. Rugalmas, nokedli sűrűségű tésztát keverünk. (Ha több levet eresztett a krumpli, szükség lehet esetleg még egy kis lisztre.)
A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, serpenyőben zsírjára sütjük.
Nagy lábasban vizet forralunk, egy teáskanál sót és egy evőkanál olajat teszünk hozzá. A forrásban levő vízbe szaggatjuk a tésztát, mindig csak annyit, amennyi kényelmesen elfér benne és nem hűti le nagyon a vizet. Amikor feljönnek a víz felszínére és a víz újra felforrt, nyeles tésztaszűrővel kimerítjük a galuskákat, lerázzuk róla a felesleges vizet és az odakészített edénybe tesszük. Így járunk el minden adaggal. Közben a kifőtt tésztát meglocsoljuk a szalonna zsírjával, hogy ne ragadjon össze. Ha kevés a kisült zsír, pótoljuk egy-két kanál mangalicazsírral. A végén, ha szükséges sózzuk.
Tálaláskor ízlés szerint juhtúrót és tejfölt halmozunk a tányérokra szedett sztrapacskára, szalonnapörccel díszítjük.
4-5 személyes adag.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...