2012. január 18., szerda

Csoki fondant



Nem is tudom, mit mondjak. Talán azt, hogy amilyen látványos desszert, olyan könnyű megcsinálni, pedig ez a varázslatos, kívül szilárd, belül olvadós megjelenés komoly mutatványnak tűnik.
A siker egyik kulcsa, hogy a hőálló tálkákat duplán vajazzuk ki, a két művelet között hűtőbe tesszük a formákat, utána kakaóporral szórjuk - így sütés után biztosan könnyen kifordíthatók. Használjunk jó minőségű csokit és pontosan tartsuk be a sütési időt, hogy belül folyós maradjon.
Ízesítésre használhatunk finom likőröket, úgymint narancs, meggy, málna, feketeribizli, vagy erős feketekávét. Fűszerezhetjük fahéjjal, gyömbérrel, chilivel.

Recept:

  • 175 g vaj + 2 evőkanál olvasztott vaj a formákhoz
  • 175 g 70-75 %-os csokoládé
  • 200 g barna nádcukor
  • 4 tojás
  • 85 g liszt
  • 50 ml presszókávé, vagy valamilyen gyümölcslikőr
  • kb.1 evőkanál kakaópor a szóráshoz
  • fűszerek, ha használunk, 1 kávéskanálnyi mennyiség, chiliből kevesebb
A sütőt előmelegítjük 190 fokra (gázsütő 5-ös fokozat).
6 db hőálló tálkát előzőleg hűtőszekrényben lehűtünk, majd olvasztott vajjal, ecset segítségével kivajazunk, újra hűtőbe tesszük, megint kikenjük, kakaóporral meghintjük.
A vajat és a csokit vízgőz felett megolvasztjuk. Egy másik edényben kézi habverővel habosra verjük a tojásokat a cukorral, majd a liszttel. Hozzáadjuk a csokis vajat és a likőrt, vagy amit használunk. (Én most Grand Marnier-vel csináltam.) Elosztjuk a masszát a tálkákban. (Ha nem akarjuk mindet megsütni, vagy előre tervezünk, egy éjszakára lefedve hűtőbe tehetjük, de sütés előtt legalább egy órával szobahőmérsékleten tartsuk.)
Lapos tepsire tesszük őket és 12 percig sütjük, amíg a krém megemelkedik és a felülete láthatóan megszilárdul, de még enyhén rezeg, ha megmozgatjuk.
A sütőből kivesszük, egy-két percet várunk, majd egy bátor mozdulattal, de fogókesztyű használatával tányérokra borítjuk. Tetejét kandírozott narancshéjjal, meggybefőttel, málnával stb. díszítjük.
Vaníliafagylalttal, vagy frissen felvert tejszínhabbal körítve fokozhatjuk az élvezeteket.
Good Food recept.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...