Csirkét főzni nem unalmas, sőt! Ha egy kis időt és energiát szánunk rá egészen izgalmas ételeket kreálhatunk. A szokványos húslevest, mint valami szalonban, néhány kiegészítővel átváltoztathatjuk: az eredmény szintén leves, de mind megjelenésében, mind tulajdonságaiban határozottan stílust váltott.
A főétel esetében is csak néhány egyszerű ízesítő együttes alkalmazására van szükség egy fenséges sült elkészítéséhez.
És mindez megvan egy szem részekre bontott csirkéből. De ha nagyétkű a család, vagy több, mint 4 személyre főzünk, vegyünk két csirkét és duplázzuk a mennyiségeket.
Recept:
Ázsiai csirkehúsleves:
- egy csirke szárnyai, + a farhát, nyak
- 4 darab szárított shiitake gomba
- 1/2 hagyma
- 2 újhagyma
- 2 cm friss gyömbér, hámozva, felszeletelve
- 100 g vékony üvegtészta
- 2 evőkanál vodka
- 4 evőkanál szójaszósz
- só, bors
- szezámolaj és chilipehely a tálaláshoz
Tálaláskor tálakba adagoljuk a húst, a tésztát, rászedjük a forró levest, néhány csepp szezámolajjal, chilipehellyel és az újhagyma karikákkal díszítjük.
Maki receptje alapján.
Serpenyős csirke aszalt szilvával:
- két csirkecomb, egy csirkemell csontjával, bőrével
- 2 dkg vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- 5 darab mogyoróhagyma félbe vágva, vagy egy fél hagyma aprítva
- 4 gerezd fokhagyma egészben
- 4 szál friss kakukkfű
- 2 babérlevél
- só, bors
- 50 g húsos, füstölt szalonna csíkokra vágva
- 2 evőkanál brandy
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 2 dl szárnyas, vagy zöldség alaplé, vagy víz
- 100 g aszalt szilva
Közben egy másik serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a szalonnát, majd hozzáadjuk a húsdarabokat, körbesütjük. Az egészet átpakoljuk a másik serpenyőbe, a fűszerekhez. Egy kis edényben felmelegítjük a brandyt, óvatosan meggyújtjuk, a húsra öntjük. A fehérborral kiöblítjük a szalonnás serpenyőt, azután ez is mehet a húsra, meg még a leves, vagy a víz. Beletesszük az aszalt szilvát, egyszer felforraljuk, majd mérsékelt tűznél lefedve 1-1,5 órát pároljuk. Amikor a hús puha, levesszük a fedőt, erősebbre vesszük a lángot és kissé megpirítjuk a húst.
A húst a tányérokon meglocsoljuk a szafttal, esetleg frissen vágott petrezselymet szórunk rá és főtt jázminrizzsel körítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése