2012. január 14., szombat

Változatok csirkére



Csirkét főzni nem unalmas, sőt! Ha egy kis időt és energiát szánunk rá egészen izgalmas ételeket kreálhatunk. A szokványos húslevest, mint valami szalonban, néhány kiegészítővel átváltoztathatjuk: az eredmény szintén leves, de mind megjelenésében, mind tulajdonságaiban határozottan stílust váltott.
A főétel esetében is csak néhány egyszerű ízesítő együttes alkalmazására van szükség egy fenséges sült elkészítéséhez.
És mindez megvan egy szem részekre bontott csirkéből. De ha nagyétkű a család, vagy több, mint 4 személyre főzünk, vegyünk két csirkét és duplázzuk a mennyiségeket.

Recept:
Ázsiai csirkehúsleves:

  • egy csirke szárnyai, + a farhát, nyak
  • 4 darab szárított shiitake gomba
  • 1/2 hagyma
  • 2 újhagyma 
  • 2 cm friss gyömbér, hámozva, felszeletelve
  • 100 g vékony üvegtészta
  • 2 evőkanál vodka
  • 4 evőkanál szójaszósz
  • só, bors
  • szezámolaj és chilipehely a tálaláshoz
A csirkehúst lábasba tesszük, felöntjük kb.1 liter vízzel, amennyi bőven ellepi. Felforraljuk, habját leszedjük. Mérsékeljük a tüzet, beletesszük a gyömbért, a gombákat, a fél hagymát, és az újhagyma zöld részét. Lassú tűzön másfél órát főzzük, amíg a hús megpuhul. Szűrőkanállal szedjük tálba a csirkehús darabokat. Szűrjük le a levest, a gyömbért és a hagymákat dobjuk ki, a gombákat tegyük a húshoz. Amikor kicsit kihűlt, fejtsük le a csontról a húst, szedjük szedjük darabokra. Ha a bőrét nem szeretjük, válasszuk külön. A gombák szárát vágjuk le, a kalapját szeleteljük csíkokra. A tésztát forrásban levő vízzel leöntjük, néhány percig állni hagyjuk, leszűrjük, kissé felvágjuk. A leszűrt levest forraljuk fel, tegyük bele a vodkát és a szójaszószt, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, adjuk hozzá a gombát.
Tálaláskor tálakba adagoljuk a húst, a tésztát, rászedjük a forró levest, néhány csepp szezámolajjal, chilipehellyel és az újhagyma karikákkal díszítjük.
Maki receptje alapján.

Serpenyős csirke aszalt szilvával:

  • két csirkecomb, egy csirkemell csontjával, bőrével
  • 2 dkg vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 5 darab mogyoróhagyma félbe vágva, vagy egy fél hagyma aprítva
  • 4 gerezd fokhagyma egészben
  • 4 szál friss kakukkfű
  • 2 babérlevél
  • só, bors
  • 50 g húsos, füstölt szalonna csíkokra vágva
  • 2 evőkanál brandy
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 2 dl szárnyas, vagy zöldség alaplé, vagy víz
  • 100 g aszalt szilva
A húst sózzuk, borsozzuk. Egy széles, lefedhető serpenyőben felforrósítjuk a vajat és az olívaolajat. Beletesszük a hagymát, fokhagymát, a kakukkfüvet és a babérlevelet.
Közben egy másik serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a szalonnát, majd hozzáadjuk a húsdarabokat, körbesütjük. Az egészet átpakoljuk a másik serpenyőbe, a fűszerekhez. Egy kis edényben felmelegítjük a brandyt, óvatosan meggyújtjuk, a húsra öntjük. A fehérborral kiöblítjük a szalonnás serpenyőt, azután ez is mehet a húsra, meg még a leves, vagy a víz. Beletesszük az aszalt szilvát, egyszer felforraljuk, majd mérsékelt tűznél lefedve 1-1,5 órát pároljuk. Amikor a hús puha, levesszük a fedőt, erősebbre vesszük a lángot és kissé megpirítjuk a húst.
A húst a tányérokon meglocsoljuk a szafttal, esetleg frissen vágott petrezselymet szórunk rá és főtt jázminrizzsel körítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...