Íme az alapanyag, kertem büszkesége. Ám, mint kiderült, gyönyörű színe nem tartós - főzés során azonnal zöldre változik. Tálaláskor aztán mondogathattam, hogy milyen szép lila volt...Az utóbbi napokban egy meleg és egy hideg salátát csináltam belőle, mindkét változatban a roppanósra főzött zöldbab volt a fő hozzávaló. Ha kipróbáljátok, a piacon zöldhüvelyű, zsenge babot vegyetek, a lila úgyis megcsal.
Szalonnás - zsályás zöldbab
- 400 g zöldbab
- 50 g vaj
- 70 g húsos, füstölt kolozsvári szalonna kockákra vágva ( nem jó a bacon )
- 10-15 zsályalevél aprítva, + 5 levél egészben
- só, bors
Egy serpenyőben a vajon megsütjük a szalonnát. hozzáadjuk a felaprított zsályát és a zöldbabot. Sózzuk, borsozzuk, jól elkeverjük, egy - két percig együtt főzzük. Egy kis serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon mindkét oldalán megpirítjuk az egészben hagyott zsályaleveleket. Ezt is a zöldbabhoz keverjük.
Például sült hús mellé adhatjuk.
Hugh Fearnley-Whittingstall receptje.
Fenyőmagos - fetás zöldbab
- 400 g zöldbab
- 150 g fetasajt
- 100 g fekete olajbogyó
- 25 g fenyőmag
- 1 dl extra szűz olívaolaj
- fél citrom leve
- só, bors
- fél csokor petrezselyem felaprítva
Az olajbogyót kimagozzuk, félbe vágjuk. A fenyőmagot serpenyőben néhány perc alatt rázogatva megpirítjuk.
A zöldbabot meglocsoljuk az olaj és a citrom felével, enyhén sózzuk, mert a feta is sós, borsozzuk. Rászórjuk az olajbogyót, rámorzsoljuk a fetát, megszórjuk a fenyőmaggal. Összekeverjük. Rálocsoljuk a maradék citromlevet és az olívolajat, tetejére tesszük a petrezselymet. Egy órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése