2011. július 27., szerda

Kukorica krémleves


Most van szezonja a friss csöves kukoricának. És aminek szezonja van, azt enni kell!
Íme egy leves, ha már picit unjuk a sima főtt kukoricát.
Feszes, világos szemű példányokat válasszunk hozzá a piacon.
Az előkészítéshez egy kis trükk: a csöveket talpukra állítva tegyük egy széles edénybe és éles késsel hosszában szeleteljük le róluk a szemeket. Az edény azért kell, hogy a kukoricaszemek ne repüljenek szanaszét.
Az elkészítés egyetlen macerás része, hogy amikor megfőtt a kukorica, turmixolás után szitán át kell passzírozni. A múltkor én kihagytam ezt a lépést és nem csak az állaga, de az íze sem lett olyan jó a levesnek. Nem beszélve a passzírozás gyomorkímélő előnyeiről.

Recept:
  • 3 cső kukorica
  • 1 kis fej hagyma (lehet lila is)
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • pár csepp citromlé
A kukoricát a fent leírt módon előkészítjük. A hagymát felaprítjuk, a vajon üvegesre pároljuk. Megszórjuk a fűszerekkel, egy percig együtt keverjük. Hozzáadjuk a kukoricaszemeket, jól átforgatjuk. Felöntjük egy liter vízzel. Sózzuk. Erős lángon felforraljuk, majd közepes hőmérsékleten főzzük tovább, amíg a kukorica megpuhul. Ez kb. 10 perc.
Botmixerrel, vagy turmixgéppel pürésítjük, azután szűrőn átpasszírozzuk. Egy kicsit még visszatesszük a tűzre, ha szükséges még sózzuk, pár csepp citrom, vagy lime levet adunk hozzá.
Tálaláskor én most csiliolajjal, füstölt pimento-val (spanyol pirospaprika), pár szelet avokádóval és friss korianderlevéllel díszítettem. Jót tesz neki egy kis csípős íz, ha nincs csiliolajunk, a főzés során, amikor a fűszereket adjuk a hagymához, tehetünk hozzá fél kávéskanál cayenne-i borsot.
3-4 emberes adag lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...