Most van szezonja a friss csöves kukoricának. És aminek szezonja van, azt enni kell!
Íme egy leves, ha már picit unjuk a sima főtt kukoricát.
Feszes, világos szemű példányokat válasszunk hozzá a piacon.
Az előkészítéshez egy kis trükk: a csöveket talpukra állítva tegyük egy széles edénybe és éles késsel hosszában szeleteljük le róluk a szemeket. Az edény azért kell, hogy a kukoricaszemek ne repüljenek szanaszét.
Az elkészítés egyetlen macerás része, hogy amikor megfőtt a kukorica, turmixolás után szitán át kell passzírozni. A múltkor én kihagytam ezt a lépést és nem csak az állaga, de az íze sem lett olyan jó a levesnek. Nem beszélve a passzírozás gyomorkímélő előnyeiről.
Recept:
- 3 cső kukorica
- 1 kis fej hagyma (lehet lila is)
- 1 evőkanál vaj
- 1 kávéskanál őrölt római kömény
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- só
- pár csepp citromlé
Botmixerrel, vagy turmixgéppel pürésítjük, azután szűrőn átpasszírozzuk. Egy kicsit még visszatesszük a tűzre, ha szükséges még sózzuk, pár csepp citrom, vagy lime levet adunk hozzá.
Tálaláskor én most csiliolajjal, füstölt pimento-val (spanyol pirospaprika), pár szelet avokádóval és friss korianderlevéllel díszítettem. Jót tesz neki egy kis csípős íz, ha nincs csiliolajunk, a főzés során, amikor a fűszereket adjuk a hagymához, tehetünk hozzá fél kávéskanál cayenne-i borsot.
3-4 emberes adag lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése