2011. július 15., péntek

Lilahagymás - kecskesajtos tarte Tatin


A nagy meleg ellenére javaslom a sütő bekapcsolását arra a fél órára, amíg felmelegszik és ez a torta megsül. Nem kell délben, inkább vacsorára. Csak néhány lilahagymát kell megpucolni és negyedelni, a leveles tésztát pedig kis trükkel kinyújtani. A ráfordított munka igazán nem sok, ahhoz képest pedig különösen nem, hogy milyen finom a végeredmény.
Kerámia sütőformát érdemes használni, több kicsit, vagy egy 23-25 centi átmérőjűt, vagy szögleteset, kb 20x27 centist.
3 személynek elegendő mennyiség.

Recept:
  • 80 g vaj
  • 2 teáskanál cukor
  • 5 fej lilahagyma, megpucolva
  • 2 ágacska kakukkfű
  • 275 g kész, kinyújtott, nem mirelit leveles tészta
  • 50 g kecske krémsajt a tésztába
  • 100 g kecskesajt (pl. kecske camembert) a tetejére
Kapcsoljuk be a sütőt 190 fokra.
Vágjuk a lilahagymákat negyedekbe, ha nagyok lennének, a negyedeket még egyszer félbe. Jó, ha viszonylag vaskosak a darabok, sütés közben úgyis megpuhulnak.
Tegyük a sütőformát a tűzhelyre, közepes lángon olvasszuk föl benne a vajat, szórjuk meg a cukorral, tegyük bele a kakukkfüvet, majd arányosan osszuk el benne a hagymákat. ( Ha kisebb formáink vannak, értelemszerűen osszuk el bennük a hozzávalókat. )Süssük addig, amíg a hagyma kezd kissé barnulni. forgassuk is meg a negyedeket, hogy mindegyik oldaluk süljön. Kb. 5-8 perc.Végül csipetnyi sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük.
Amíg a hagyma karamellizálódik, göngyöljük ki a tésztát. Felére kenjük rá a lágy kecskesajt krémet, hajtsuk rá a tészta másik felét. Sodrófával nyújtsuk ki a tésztát a sütőformánknál kicsit nagyobb méretűre. Ha kör alakú a formánk igyekezzünk ebbe az irányba formálni a tésztát. Lehet, hogy egy kis sajtkrém majd kibuggyan, az nem baj, megesszük.
A kinyújtott tésztát a hagymás alapra fektetjük, széleit kissé benyomkodjuk. A sütőben 15-20 percig sütjük, amíg a teteje egyenletesen megpirul.
Kivesszük a sütőből, 5 percig pihentetjük. Tetejére teszünk egy nagy, lapos tálat és fogórongy segítségével megfordítjuk az egészet, azaz a sütőformát ráborítjuk a tálra. Elvileg az egész beltartalom ilyenkor a lapos tányéron landol, de lehet, hogy egy kicsit rá kell segítenünk mondjuk egy késsel, hogy a makacsabb részek is kijöjjenek. lényeg, hogy a kezünkre vigyázzunk, meg ne égessük.
Megszórjuk a másik kecskesajttal.
Szeletekre vágva tálaljuk, friss zöldsalátával és egy pohár rozéval például.
James Martin receptje alapján.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...