2011. július 17., vasárnap

Halas cukkini lasagne


Sajnos nálunk a friss tengeri hal beszerzése némi utánajárást igényel. ( Nagycsarnok, hipermarketek.) Pedig még az egyszerű tőkehal is sokkal jobban kezelhető frissen, mint a fagyasztott, amit hiába engedünk fel teljesen és szárítgatjuk konyhai papírtörlővel sütés előtt, sokkal inkább szétesik és rengeteg nedvességet enged sülés közben. De persze, ha nincs más lehetőség, fagyasztottból is elkészíthető ez az étel, különösen, hogy itt nem kell szép, egész szeleteket produkálnunk.
Amit még szeretnék leírni, hogy nagyon tetszenek ennek az ételnek a színei. A fehér és a halvány sárga árnyalatai között egy-egy sötétzöld kontúr-igazán elegáns:)
Recept:
  • 70 dkg tőkehal
  • 3 közepes cukkini
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 3 olajban eltett szardellafilé
  • 10 dkg parmezán
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 4 dkg vaj
  • 5dl tej
  • 2 púpos evőkanál liszt
  • só, bors
A cukkinik végeit levágjuk és uborkagyalu segítségével hosszában felszeleteljük.
A halat tenyérnyi darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Serpenyőben, erős tűzön az olajon mindkét oldalát kb 3-3 percig sütjük, tálra tesszük. A visszamaradt olajba ( ha nem maradt elég, pótoljuk egy kis vajjal), beletesszük a szardellákat, kissé szétnyomkodjuk, hozzáöntjük a bort és 2,5 dl vizet. Erős tűzön 2-3 percig forraljuk.
Egy másik edényben elkészítjük a besamelt: a vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet. Kevergetve megvárjuk, amíg a lisztes vaj átforrósodik, akkor kézi habverővel folyamatosan keverve hozzáöntjük a tejet.
Átszűrjük a félretett boros-szerdellás levet, ezt is a besamelhez adjuk. Folyamatos keverés közben felforraljuk, ezalatt be is sűrűsödik a mártásunk. Sózzuk, borsozzuk.
Egy közepes méretű, kb 30x20 cm-es sütőforma alját és oldalát bedörzsöljük egy gerezd fokhagymával, majd kivajazzuk. Elkezdjük a rétegezést: alulra cukkiniszeleteket teszünk, enyhén fedésben, rá a falatnyi darabkákra szedett hal harmadát, meglocsoljuk a besamel, harmadával, reszelünk rá egy kis parmezánt. Utána megint cukkini és így tovább.
Három réteg lesz. A záró réteg cukkini, amire még reszelünk sajtot és néhány vajdarabkát morzsolunk rá.
200 fokra előmelegített sütőben 15 -20 percig sütjük, amíg a mártás bugyborékolni kezd és a cukkini egy kis színt kap a tetején.
A sütőből kivéve 5 percig pihentetjük, kockákra vágva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...