Amikor ezeket a fotókat csináltam, már kevés volt a fény. Vittem egyik helységből a másikba a kis tálat, kerestem azt a helyet, ahol még a legtöbb van. Készült is pár kép, aztán letettem a konyhaasztalra, hogy megeszem. És ott volt a legszebb, abban az alig világosban. Legalábbis nekem nagyon tetszik ez a sejtelmes, meleg derengés. Tanulság: nincs; hacsak nem az, hogy nem kell annyit tervezgetni, a megoldás előttünk van.
Egyetek egy kis édességet.
Recept:
- 15 db puha aszalt füge
- 1,5 dl tokaji aszú
- 3 dl víz
- 3 evőkanál méz
- 1/2 rúd fahéj
- fél narancs reszelt héja
- 50 g 70%-os csoki
- 15 db egész hámozott mandula
- 4 dl török, vagy görög joghurt a tálaláshoz
Fogyasztás előtt fél órával bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra. A fügéket kivesszük a folyadékból, szárukat levágjuk. Éles késsel egymásra merőlegesen két bemetszést ejtünk a fügék tetején. A műtétnek ezennel vége, most jön a töltés: minden nyílásba egy-egy darabka csokoládét és egy szem mandulát teszünk. Az így előkészített fügéket kivajazott sütőtálba tesszük és 10 percig sütjük. Közben a lábasban maradt boros párolólevet közepes lángon felére beforraljuk.
Az olvadt csokival töltött fügéket tányérokba osztjuk, személyenként mondjuk hármat. Meglocsoljuk a besűrített mártással. Krémes joghurttal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése