2012. február 15., szerda

Karfiol soffrittóval, polentával


Most csináltam először soffrittót, legalábbis most tudatosodott bennem, hogy ez a soffritto. Thomas Keller könyvében találtam rá a konyhai építőkövek fejezetében erre a mediterrán konyhákban jellemző alap mártásra, amit most csak aszalt paradicsommal és chilivel egészítettem ki. Igazából egy lassú főzéssel besűrített hagymás paradicsomszósz, melyet jól ismerünk az olasz tészták világából, ha nem is készítjük mindig ilyen körültekintően. Pedig érdemes - nagyon finom, mély ízű sűrítmény, kiváló alapja lehet további mártásoknak, de kenhetjük szendvicsre is, vagy például egy jó sűrű minestronét is ízesíthetünk vele.
A karfiolt nagyon szeretem levesnek és hagyományos csőben sütött változatában, de meg kell, hogy mondjam, családi körben ezzel az olaszos stílussal arattam igazán sikert. Lehet, hogy kicsit macerás, ám az egyszerű hozzávalók ellenére igazán fennkölt ételt varázsolhatunk.

Recept:

  • 1 karfiol
  • 2 fej hagyma nem túl apró kockákra vágva
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 doboz hámozott, darabolt paradicsom konzerv
  • 1 babérlevél
  • 2 szál kakukkfű
  • 5 kisméretű olajban eltett aszalt paradicsom kockára vágva
  • 1/2 friss piros chili vékony karikákra vágva
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 evőkanál fenyőmag világosra pirítva
  • 3 dl finom szemű kukoricadara
  • 9 dl víz
  • 8dkg vaj
  • 5 dkg frissen reszelt parmezán
Először a mártáshoz kezdünk hozzá: közepes méretű, vastag aljú lábasban 3 evőkanál olívaolajon (ha van, konfitált fokhagyma olajában) egy csipet sóval elkezdjük sütni a hagymát, nagyon lassú tűzön, hosszan, türelmesen, néha megkeverve. Amikor már szép aranysárga a hagyma (kb.1/2 - 3/4 óra), hozzáadjuk a konzerv paradicsomot, a babérlevelet, kakukkfüvet, majd az aszalt paradicsomot és a chilit is. Még fél órát főzzük, hogy egészen sűrű mártást kapjunk, ekkor az olaj különválik a paradicsomtól. Ha szükséges, enyhén sózzuk. ( Egy gerezd apróra vágott fokhagymát is adjunk hozzá, ha nem fokhagymás olajat használtunk.) Végül belekeverjük a felaprított petrezselymet.
Közben elkészítjük a karfiolt. Bekapcsoljuk a sütőt  200 fokra (gázsütő 6-os fokozat). A karfiolt apró rózsáira szedjük. Forrásban lévő sós vízben 5 percig főzzük, leszűrjük, jól lecsöpögtetjük. Összeforgatjuk 1 evőkanál olívaolajjal, csipet sóval és frissen őrölt borssal. Alufóliával kibélelünk egy kisebb tepsit, vékonyan kiolajozzuk, szétterítjük benne a karfiolrózsákat. 15 percig sütjük.
Megfőzzük a kukoricadarát is: 9 dl vizet nagy lábasba öntünk, 1 teáskanál sót teszünk bele, felforraljuk. Kevergetve hozzáadjuk a kimért, harmadannyi kukoricadarát és fakanállal folyamatosan keverve puhára főzzük. Nem kell sűrűnek lennie, ha túlságosan besűrűsödne, tegyünk hozzá még egy kis vizet. Végül belekeverjük a vajat és a parmezánt és ha szükséges, sózzuk.
Tálaláskor a krémes kukoricadarát tányérokra halmozzuk, rátesszük a sült karfiolrózsákat és meglocsoljuk a sűrű, fűszeres szósszal. Pirított fenyőmaggal díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...