A hidegre való tekintettel most a tartalmasabb ételek és a hús felé vettem az irányt. Pénteken, a mínusz 15 fokban alig volt valami és valaki a piacon, de aki volt az jókedvű volt. Mondjuk nekem is nevethetnékem támadt magamon, ugyanis futva közlekedtem, annyira fáztam. Na, de kedvenc hentesemnél azért lefékeztem és vettem egy kis túlélőkészletet. Nem kell sok mindenre gondolni, lesz egyszer töltött káposzta, valamikor disznótoros, most vasárnap pedig a marhahús.
Nem volt pontos elképzelésem az elkészítés mikéntjéről. Elolvastam pár marharagu receptet Váncsánál és eldöntöttem, hogy a már fonnyadozó körtéimet is fel kell használnom. Így alakult ki végső elképzelésem a raguról, provence-i - spanyol inspirációkból. A körte fantasztikus hozzá.
Recept:
- 70 dkg marhahús (lábszár, pacsni, stefánia, fartő) 2 centis kockákra vágva
- 5 dkg húsos füstölt szalonna csíkokra vágva
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 közepes fej hagyma félbe vágva, felszeletelve
- 2 gerezd fokhagyma felszeletelve
- 1/2 kaliforniai paprika kockákra vágva
- 2 marék mazsola
- 1 dl paradicsompüré
- 2 evőkanál konyak
- 2,5 dl vörösbor
- 2 dl húsleves
- 1 babérlevél
- 2 ágacska kakukkfű
- 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
- só, bors
- 3 kis körte
- 1 teáskanál vaj
- 2 teáskanál cukor
- 2 teáskanál balzsamecet
A főzés vége felé elkészítjük a körtét: a gyümölcsöket félbe vágjuk, magházukat kivesszük. Kis lábasba szórjuk a cukrot, öntünk rá 1 dl vizet. Erős lángon kevergetés nélkül megvárjuk, amíg a cukor világosbarna lesz, akkor hozzáadjuk a balzsamecetet és beletesszük a körtéket, vágott felükkel lefelé. beletesszük a vajat is. 10-15 perc alatt megsütjük-megpároljuk a körtéket, időnként rázogatva a lábast. Ha nagyon elfőné a folyadékot, kevés vízzel pótoljuk.
Az elkészült húst a karamellizált körtével tálaljuk, köretnek én krumplikrokettet javaslok.
2 megjegyzés:
Olyan jól néz ki, hogy bármikor szívesen megenném. Még akár este 10-kor is.
az veszélyes:)de tényleg, titokban rájárni és tunkolni... nem rossz
Megjegyzés küldése