2011. szeptember 22., csütörtök

Zabaglione avagy sabayon


Ha van otthon egy kis Tokaji aszú, vagy sherry, vagy Marsala, vagy bármilyen finom bor, akkor jó. De ha pezsgő van csak, az is jó. Néhány kupica konyak, vagy narancslikőr is jöhet, de tényleg csak akkor, ha véletlenül éppen ott áll a polcon.
Pár szem fügének, epernek, málnának, esetleg narancskarikának szintén hasznát vehetjük.
Babapiskóta? Cantuccini? Vagy valami finom keksz az aranytartalékból? Nem olyan fontos...
Ez a könnyű krém, amit az olaszok zabaglione-nak, a franciák sabayon-nak mondanak, minden kiegészítő nélkül is megállja a helyét. Tálalhatjuk langyosan (ahogy állítólag az olasz gyerekek kapták reggelire), vagy ha megvárjuk, míg kihűl, dúsíthatjuk némi tejszínhabbal, mint ahogyan most én is tettem. Így kicsit kiadósabb és előre elkészíthető, hogy az esetleges vendégeknek már csak poharakba (pezsgőspohárban nagyon jól mutat!) elosztva adhassuk.

Recept:
  • 6 tojássárgája
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 dl sherry, vagy a fentiek közül valamelyik. Ha pezsgőt, vagy száraz bort használunk, lehet, hogy növelni kell a cukor mennyiségét.
  • 1 evőkanál frissen facsart narancs, vagy citromlé. (Használhatunk több narancsot és kevesebb alkoholt.)
  • opcionális: 1-3 teáskanál konyak, vagy narancslikőr (És akkor kevesebb bor.)
  • 1 dl tejszín, 1 teáskanál cukor, ha a habos változatot csináljuk
 A tojássárgákat keverőtálba tesszük. ( A fehérjét ne dobjuk ki, néhány napig a hűtőben, vagy hosszabb ideig a mélyhűtőben tárolhatjuk. Nemsokára ötletet is adok a felhasználására. ) Hozzáadjuk a cukrot , kézi habverővel habosra keverjük. Közben egy lábasban, amire illeszkedik a keverőtálunk, vizet forralunk, annyit, hogy a tál alja majd ne érjen a vízbe.
Közepesnél kicsit nagyobb tűzön tartjuk a lábast. A vízgőz fölé tesszük a keverőtálat. Folyamatosan kevergetve a tojássárgákhoz adjuk az alkoholt, amit használunk- az esetleges konyakot is beleértve -, és a citruslevet. Közepesnél kicsit nagyobb lángon állandó keverés mellett besűrítjük a krémet. Akkor jó, ha már nem folyik le a habverőről és a hab is eltűnik. Ez kb. 6-8 perc.
Ekkor megehetjük azonnal, vagy jeges vízbe állítjuk az edényt és lehűtjük a krémet.
A tejszínhabos változathoz lágy habbá verjük a tejszínt a cukorral. Óvatosan a kihűlt krémbe forgatjuk.
Poharakban tálaljuk, gyümölccsel rétegezve, díszítve, egy-egy darab babapiskótával, cantuccinivel.
6-8 személyes adag.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...