Itt vannak nekem a kertben ezek a nagyra nőtt mángoldok. Zöld részének felhasználása nem okoz sok fejtörést, amit spenóttal lehet készíteni, az jó mángoldból is. De a vastag szárrésszel mi legyen?
Egy szép napon aztán lapozgattam a Szakácsok könyvét, az öntetek fölött merengtem - ezek mindig megragadják a fantáziámat. Mivel volt még görögországi kapribogyóm, gondoltam megcsinálok egy abból készülő sós ízesítőt. De mire öntsem?
Itt találkozott a két dolog - összehozom a kapribogyómártást a mángoldszárral!
Nagyon finom találkozó lett és ami aztán végképp elégedettséggel töltött el, hogy pár nappal később a már többször említett Váncsa: Lakoma szakácskönyvben olvastam a mángoldról, hogy szárát Erdélyben hamis spárgaként hasznosítják. A kapribogyómártást pedig a halon és teknősön (!) kívül spárgához ajánlja a Szakácsok könyve. Akkor erre ráéreztem.
Egyszerű forrázott, vajas kuszkuszt ettünk hozzá.
Párolt mángoldszár:
Fél kiló mángoldszárat másfél centisre feldarabolunk. Egy evőkanál vajon lefedve puhára pároljuk, közben sózzuk, borsozzuk. 10-15 perc alatt megpuhul.
Még melegen, tányérokra szedve locsoljuk meg az öntettel.
Tálalhatjuk a kuszkuszon kívül még pl. quinoával, sült polentával is. Adhatunk mellé frissen sült halszeletet, csirkemellet.
Kapribogyóöntet:
- 1 teáskanál koriandermag
- 1 kisebb narancs reszelt héja és leve
- 1 evőkanál kapribogyó
- 80 ml olívaolaj
- 1 evőkanál szójaszósz
- kis csokor friss korianderzöld
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése