2011. szeptember 20., kedd

Maradékfelhasználás ázsiai módra


Amit most leírok, az egy kedvcsináló verzió, ami aszerint alakult, ami éppen megtalálható volt a kamrámban, ill. a hűtőmben. Bátran használjatok hozzá bármilyen friss zöldséget, például csíkokra, vagy kockára vágott káposztát, kínai kelt, póréhagymát, brokkolit, zellerszárat. Tehetünk bele friss, és/vagy áztatott gombát, magokat. Az egyetlen szabály, amit érdemes betartani, hogy azokat a zöldségeket tegyük először a wokba, vagy egy nagy serpenyőbe, amik nehezebben puhulnak, nagyobb darabokban vannak.
A tofut sütés előtt csomagoljuk be egy tiszta konyharuhába és tegyünk rá egy súlyosabb vágódeszkát, vagy valami súlyt néhány percre - így kimegy belőle a fölösleges folyadék és jobban lehet szeletelni és sütni.
Az üvegtésztát nagyobb élelmiszerboltokban, ázsiai alapanyagokat árusító üzletekben lehet kapni. Az általában cérnametélt és szélesmetélt formájú tésztát csak le kell forrázni, néhány percig állni hagyni, majd leszűrni.
Tészta helyett maradék rizst is keverhetünk a zöldségekhez.

Recept:
  • 2 kis répa vékony csíkokra vágva
  • 1 csokor újhagyma felaprítva
  • 1 csomag tofu kipréselve, felkockázva
  • ujjnyi friss gyömbér felaprítva
  • 3-4 evőkanál szójaszósz
  • 3 evőkanál olaj
  • só, bors
  • egy fél marék dió durvára vágva
  • friss koriander, vagy petrezselyem
Az üvegtésztát egy kisebb fazékba tesszük, forró vízzel felöntjük, lefedjük.
A wokot, vagy amilyen edényt használunk felforrósítjuk, beleöntjük az olaj felét. 2-3 perc alatt kavargatva- rázogatva megsütjük benne a tofu kockákat, közben meglocsoljuk egy evőkanál szójaszósszal. Szűrőkanállal kivesszük a serpenyőből, félretesszük.
Következnek a zöldségek: a maradék olajat is felforrósítjuk, először a gyömbért, sárgarépát forgatjuk át, majd az újhagyma fehér részét. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a diót, a tofut, még egy evőkanál szójaszószt, végül a leszűrt üvegtésztát is beleforgatjuk, a tüzet ekkor már elzárjuk alatta. Meglocsoljuk a maradék szójaszósszal, meghintjük az újhagyma zöld szárával.
Tálaláskor adhatunk mellé édes-csípős paradicsomszószt.
Itt láthattok egy jó kis videót arról, ahogy Maki csinál egy hasonló ételt.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...