2011. szeptember 28., szerda

Egészben sült kacsa almával


Először is azt a mondást cáfolnám, hogy egy kacsa egy embernek sok, kettőnek kevés, mert mi egész jól laktunk belőle nem csak ketten. Másodszor: egészben sütni szárnyas jószágot nem időtakarékos, viszont munkatakarékos. Harmadszor: ropogós bőr, omlós hús kerül ki a sütőből csodás illatokkal, szóval minden érzékszervünk el lesz kényeztetve.

Recept:
Egy 2 kiló körüli pecsenyekacsát esetleges tokoktól és fölösleges zsírtól megtisztítunk. Kívül-belül megmossuk, konyhai papírtörlővel leszárítjuk. Kívül-belül sózzuk.
A sütőt 120 fokra bekapcsoljuk (gázsütő feles, egyes fokozat).
A kacsát rácsos betéttel rendelkező magas falú tepsibe helyezzük mellével lefelé. Ha nincs ilyen tepsink, mint ahogy nekem sincs még, pl. hurkapálcikákból barkácsolhatunk hevenyészett rácsot a tepsi aljába, ami persze el fog mozdulni, de a célnak megfelel, és a madár egyenletesen körbesül. ( Mindenesetre sürgősen veszek egy rácsos tepsit.)
3 óra sütés után a kacsát kivesszük a tepsiből, tálra tesszük. A sütő hőmérsékletét 180 fokra emeljük (gáz 4-es fokozat). A kisült zsírt kiöntjük egy edénybe. A kacsát visszatesszük a tepsibe, most már mellével felfelé, 20 percig sütjük. A hátralevő utolsó 20-30 percre a kacsa köré teszünk 5-6 egész almát. Akkor van kész, ha a kacsa bőre pirosra sült, az almák pedig puhák és barnák.
A félretett zsírban készíthetünk krumpli köretet. A hasábra vágott krumplikat sós vízben forrás után 3 percig főzzük, leszűrjük. Kisebb tepsibe tesszük, összeforgatjuk 4-5 evőkanál kacsazsírral. 30 percig sütjük 180 fokon.
A kacsát éles késsel ügyesen darabolva az almával és a krumplival tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...