2011. szeptember 4., vasárnap

Citromos marhasült


Az ember vesz egy szép darab húst a hentesnél, otthon bort löttyint rá, fűszerezi. Néhány óra múlva, vagy a következő nap pedig lábasba teszi és szép komótosan elkészíti. Ilyen egyszerű, de tényleg. Az egyetlen dolog, ami elsőre talán szokatlan lehet, hogy a legvégén szardellát főzünk a mártásba. De ettől egyáltalán nem lesz hal íze, ez igazából a természetes ízfokozó. Azt mondják, a szardellában is megtalálható az ötödik alapízként emlegetett umami, ami kiemeli a társaságában levő ízeket.
A recept egy régi olasz szakácskönyvemből származik. Hidegen is nagyon finom, szépen szeletelhető, jó vendégváró étel.

Recept:
  • 1 kg marha lapocka, vagy hátszín
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • só, bors
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 4 darab szardella filé
  • fél citrom leve
A húst mélyebb tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, rászórjuk az apróra vágott petrezselymet, meglocsoljuk a borral. Lefedjük és néhány órát, vagy egy éjszakát érleljük. Közben néha megforgatjuk a lében.
Ha egy éjszakára a hűtőbe tesszük, akkor felhasználás előtt 1 órával vegyük ki, hogy a hús szobahőmérsékletű legyen, amikor főzni kezdjük.
A húst kivesszük a pácléből, konyhai papírtörlővel megszárogatjuk. Vastag aljú, lefedhető edényben felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a húst, minden oldalán megpirítjuk. Ráöntjük a páclét (vigyázzunk, nagyon fölcsaphat a gőz!), lefedjük és lassú tűzön pároljuk kb. másfél órát, amíg a hús megpuhul. Közben kétszer háromszor megfordítjuk és ha szükséges, kevés meleg vízzel pótoljuk alatta a folyadékot.
Amikor a kész a hús, kivesszük a lábasból, tálalóedénybe tesszük. A visszamaradt lében elkevergetjük a szardellákat, belecsurgatjuk a citromlevet és pár perc alatt összeforraljuk.
A húst 5-10 perces pihentetés után felszeleteljük, meglocsoljuk a mártással és tálaljuk.
Adhatunk hozzá például sült polentát párolt mángolddal:
A polentához a finomra őrölt kukoricadarát háromszoros mennyiségű sós vízben sűrűre főzzük, a végén evőkanálnyi vajat és kevés reszelt parmezánt keverünk hozzá. Kivajazott tepsibe simítjuk. Amikor kihűlt, karikákra szaggatjuk és forró serpenyőben kevés olajon mindkét oldalán megsütjük. Ráhalmozzuk a vajon kevés hagymával puhára párolt mángoldot.
Nagyon jól harmonizált az ízekben tobzódó hússal.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...