2011. március 10., csütörtök

Quiche sajttal és póréhagymával


A jó quiche titkai: 1: a tésztáját nem szabad sokáig gyúrni, csak amíg összeáll, 2: nyújtás előtt jól le kell hűteni,
3: 1/2 cm-nél ne nyújtsuk vékonyabbra, 4: fontos a vakon sütés, akár sütőbabbal, akár villával szurkálva, 5: a tej-tejszín keveréket melegítsük fel, mielőtt a tojáshoz adnánk, majd az egészet jól habosítsuk fel mixerrel, melegen öntsük a töltelékre az elősütött tésztába, 6: akkora formát válasszunk, hogy 4-5 centi magas legyen a quiche, így lesz jó krémes a végeredmény.
A töltelék megválasztása évszak, otthon fellelhető készlet és hangulat függő. Nekem most maradék sajtok voltak itthon és póréhagymáshoz volt kedvem.

Az omlós tésztához:  300 g liszt, 1 teáskanál só, 240 g hideg vaj kockára vágva, 5-6 evőkanál hideg víz. Először a lisztet, a sót és a vajat morzsalékosra összedolgozzuk. Ha géppel dolgozunk, akkor a robotgép keverőlapátját használjuk, ha kézzel, akkor az ujjainkat és minél gyorsabban. Amikor a vaj teljesen eloszlott a lisztben, hozzáadjuk a vizet. Amint a tészta összeáll, lisztezett felületen kis korongot nyújtunk belőle, majd folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük legalább 1 órára, vagy akár egy éjszakára.
Bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra. Kivajazunk egy 23 cm-es tortaformát., vagy kivehető aljú sütőformát. Kivesszük a tésztát a hűtőből, lisztezett deszkán kinyújtjuk. Kibéleljük vele a formát, úgy, hogy a széleit is befedjük, sőt, lógjon is túl, mert sülés közben zsugorodik. Megszurkáljuk villával, vagy kibéleljük sütőpapírral, amire öreg szárazbabot szórunk nehezéknek. Betesszük a sütőbe, sütjük  35-40 percig, amíg aranyszínű lesz. Ha sütőbabot használunk, emeljük ki és a tésztát még tegyük vissza a sütőbe, hogy az alja is megsüljön.
Ezt az alapot hagyjuk teljesen kihűlni.
Töltelék:  2 póréhagymát apróra vágunk és lobogó sós vízben 5 perc alatt megfőzzük, leszűrjük, konyhai papírtörlőn megszárítjuk. Lereszeljük a sajtokat: én most füstölt és sima eidami sajtot használtam, összesen 15 dekát. Ezt ki lehet váltani ugyanennyi rocqueforttal is.
Krém: 3 dl tejszínt és 1 dl tejet melegítsünk forráspontig. Üssünk 3 tojást egy mélyebb tálba, kezdjük el verni botmixerrel, majd folyamatosan adjuk hozzá a  tejszínes keveréket, tegyünk hozzá 1,5 teáskanál sót, frissen őrölt borsot és szerecsendiót. Keverjük jó habosra. Adjuk hozzá a sajtot.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Osszuk el a hagymát a tészta aljában, öntsük rá a krémet. Süssük 1-1,5 órát, addig, amíg a teteje kissé megbarnul.
Vágjuk le a tészta túllógó részeit. Melegen, langyosan, vagy hidegen, torta-szerűen szeletelve fogyasztjuk. Ha marad másnapra, 190 fokos sütőben újra melegíthető.

Thomas Keller útmutatásai alapján.
                       

2 megjegyzés:

Eniko írta...

Mult hetvegen en is pont quichet csinaltam azt hiszem vasarnap, csak kicsit mashogy, mint te. En reszelek mature cheddar sajtot is a tesztaba (egyik kulonbseg). A toltelekem maradekok felhasznalasabol volt improvizacio:
3 nagy fej hagyma csikokra + 3 gerezd fokhagyma aprora vagva es aranybarnara sutve vajon, aztan ehhez: kicsit felszeletelve fresh baby spinach leaves, aztan so bors, 1 kanal cukor
ezt ratettem a mar kisse elosutott tesztara, erre morzsoltam gorgonzola sajtot, megszortam piritott durvara vagott dioval, erre ontottem ra a tejszines/tejes/tojasos "levet", az egeszre szerecsendiot reszeltem, majd be a sutobe.
A vegeredmeny: ISTENI! mint mindig, amikor "csak" improvizalok....

rakottkert írta...

a spenótosat én is nagyon szeretem!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...