2011. március 18., péntek

Gőzgombóc


Nem gondoltam, hogy ez ilyen erős érzelmeket vált ki másokból is. Mert belőlem szintén, de ez megint a tészta, meg az ő átalakulása, ami mindig megindító, ráadásul ebben az esetben gőz fölött. És ettől olyan könnyű, puha; körülötte illatozik a vaj - hát tényleg szeretni való. Ráadásul, ha az embernek vannak ausztriai síelős élményei mellé...
A gőz fölött főzés akkor is megoldható, ha nincs gőzölő betéttel ellátott fazekunk, vagy esetleg bambusz párolónk: egy sima szűrőt tegyünk egy akkora lábasba, hogy az alján maradjon a víznek hely, amibe nem érhet bele a szűrő. Le is kell fedni a lábast és lehetőség szerint gőzölés közben ne emeljük fel a fedőt, mert összeesik a gombóc. A szűrős módszernél nem tökéletes a fedő záródása, de ettől még jó lehet a gombócunk.

Recept:
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 2,5 dl langyos tej
  • 2 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál puha vaj
  • szilvalekvár
  • kb. 10 dkg vaj a tálaláshoz
  • 10 dkg mák darálva, porcukorral elkeverve
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben. A lisztet keverőtálba szórjuk, közepébe mélyedést csinálunk, beleütjük a tojásokat, köré a sót, ráöntjük a kovászt. Géppel, vagy kézzel dagasztani kezdjük, hozzáadjuk a vajat is, jól kidagasztjuk. Konyharuhával letakarva 1 órát kelesztjük.
Gyúródeszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, 10 cipóra osztjuk. A cipókat egyenként kézzel kilapogatjuk, közepére 1 kanál sűrű szilvalekvárt teszünk, összezárjuk a tésztát, gombócot formázunk.
Felforraljuk a vizet, a párolóbetétet, vagy a szűrőt megkenjük vajjal. Ráhelyezzük a gombócokat ( kettőt-hármat egyszerre ), lefedjük és gőz fölött 5-10 perc alatt megfőzzük.
A vajat lassú tűzön megolvasztjuk, enyhén meg is barnítjuk.
Tálaláskor a gombócokra és köré locsoljuk a vajat, megszórjuk mákkal.
Vaníliamártással is nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...