2018. június 26., kedd

Mézes, sült hajdinasaláta minden földi jóval


Rendszeres olvasóim sokadszorra találkoznak a blogon hajdinás recepttel, régi kedvencem ez az újra felfedezett, a korszerű táplálkozás kívánalmainak is bőségesen eleget tevő, értékes gabonaféle.
Ezért, amikor a budajenői Reisner pince borász házaspárja, akik a családi hagyományokat  a legszimpatikusabb módon továbbgondolva, újító szellemben vezetik a pincészetüket, alakítják a portájukat, megkértek egy közös nyári főzésre, rám bízva a témát, szinte azonnal a hajdinára gondoltam.
Két hajdina alapú fogást készítettünk. Elsőként egy óriási adag salátát, utána pedig a hajdinaliszt alapú breton palacsintát, a galette de sarrasine-t, többek között fürjtojással és sonkával a hagyomány jegyében, labneh és sóban eltett citrom párosításával kísérletező irányt mutatva és lekvárral az örök gyerekkor bűvöletében.
A saláta receptjét hozzávetőlegesen megadom, de mindenképpen szeretném hozzáfűzni, hogy az éppen hozzáférhető friss zöldségek bármelyikéből készíthető! Nyári cékla, répa, apró karfiolrózsák, szőlő, nektarin, szilva, mind-mind jöhet, amikor ideje van! Később pedig, ősszel, télen használhatunk sült édeskrumplit, céklát, répát, sóban eltett citromot (másik mániám), főtt tojást.
A hajdina ily módon való előkészítését (mézzel előpirítás) először egy receptversenyre kísérleteztem ki, amit meg is nyertem (kaptam egy csomó mézet!) és nekem nagyon bevált ez a módszer. Ízesebb lesz tőle az amúgy sem jellegtelen hajdina.

Egyéb hajdinás receptek a blogon:
Szedres friand
Finacier
Amerikai palacsinta
Párolt körtés torta

Recept:

  • 100 g hajdina
  • 2 teáskanál méz
  • 1 evőkanál vaj
  • zöldségek: 1-1 bébicukkini, uborka, paradicsom, újhagyma, kis édesköménygumó
  • gyümölcsök: meggy, málna
  • fűszernövények: bazsalikom, petrezselyem, kapor, édeskömény levél
  • öntet: 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál borecet
A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
A hajdinát váltott vízben megmossuk, lecsöpögtetjük.
Sütőpapírral kibélelünk egy megfelelő méretű sütőedényt, szétterítjük rajta a hajdinát.
A vajat és a mézet egy lábaskában összemelegítjük. Ezzel a keverékkel meglocsoljuk a hajdinát és jól  összekeverjük. A sütőben 8-10 percig sütjük, közben többször átforgatva, hogy egyenletesen piruljanak a szemek.
Pirítás után fazékba tesszük a hajdinát, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk, felforraljuk, majd lefedve alacsony lángon 10-12 percig főzzük, ezalatt az idő alatt felszívja az összes vizet. Elzárjuk, 5 percig még nem emeljük fel a fedőt.
Salátástálba tesszük, megvárjuk amíg teljesen kihűl.
Közben felvágjuk a zöldségeket és a zöldfűszereket. A gyümölcsöt kimagozzuk, feldaraboljuk, ha szükséges. Mindent a kihűlt hajdinához keverünk, majd meglocsoljuk az előzőleg sűrűre kevert olívaolajos-borecetes öntettel. Jól átforgatjuk, tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...