2018. augusztus 7., kedd

Badrijani - fűszeres dióval töltött padlizsán


Lassan egy hónapja hazajöttem már Grúziából. Lassan három hete szeretném összefoglalni gasztronómiai tárgyú élményeimet. Lassan két hete beláttam, hogy ez nem fog beleférni egy bejegyzésbe. Pár napja pedig rájöttem, hogy nem szabad ennyit várnom (magamra), ha már úgyis a grúz ízek bűvöletében élek azóta is. Jöjjenek a receptek, aztán az összefoglaló is megérkezik valamikor.
Elsőként ez az előétel-féleség nem tűr halasztást. A grúz étkezésben óriási szerepe van a hol hideg, hol meleg kis adag ételeknek, amiket egyszerre tesznek az asztalra, a bőség zavarával hozva zavarba a vendégsereget. Ebbe a csoportba tartoznak az őrölt dióval, fokhagymával és friss korianderrel párolt spenótból, céklából, répából készült zöldség alapú krémek, a pkhalik.
A csoport királya pedig a fűszeres-diós krém zöldségek nélkül, sült padlizsánba töltve - mutatós, kicsit munkás, de minden vendégségben biztos siker.
Grúzia hatalmas diófaligeteivel az emlékeimben ajánlom!

Recept:
  • 3 közepes padlizsán
  • 100 g dió
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél csokor friss koriander
  • 1 teáskanál őrölt koriander (vagy khmeli suneli grúz fűszerkeverék)
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1,5 - 2 dl forróvíz
  • olívaolaj a padlizsán sütéséhez
  • kevés citromlé, friss koriander, esetleg gránátalmamag a tálaláshoz
A diót a durvára vágott fokhagymával, a sóval és a friss és őrölt korianderrel (vagy a fűszerkeverékkel) együtt késes robotgépbe tesszük, nem túl finomra daráljuk.
Kézi módszert is választhatunk, ebben az esetben a diót két sütőpapír között sodrófával megtörjük, majd áttesszük egy nagy vágódeszkára, rászórjuk a durvára vágott fokhagymát, a fűszereket (frisset és őröltet) és a sót, majd éles késsel finomra aprítjuk, közben össze is keverjük.



A gépi, vagy kézi úton elért diós őrleményt keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a forróvizet, annyit, hogy kenhető, krémes állagú masszát kapjunk. Belekeverjük az ecetet. Kóstolgassuk, ha szükséges sózzuk, óvatosan savanyíthatjuk is még.
A padlizsánok két végét levágjuk, majd hosszában 7 mm vastag szeletekre vágjuk.
Serpenyőben, forró olajban a szeletek mindkét oldalát világos színűre sütjük, konyhai papírtörlőre fektetjük.
A megsütött, kihűlt padlizsán szeleteket megkenjük a diós krémmel. Keskenyebb felén kezdve feltekerjük, tálra rendezzük.


Végül kevés citromlevet csorgatunk a tekercsekre, megszórjuk friss korianderlevéllel és gránátalmamaggal.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...