2018. június 18., hétfő

Görög paradicsomos zöldbab, cukkini


Végre tobzódunk a harsogó nyári zöldségekben, ilyenkor valamilyen formában minden nap az asztalra kerülnek. Egyik kedvencem a paradicsomban/paradicsommal párolás. Köretként is kitűnő, de én önmagában is nagyon szeretem, sajttal, friss pitával, vagy bagettel. Egy kis fahéjat mindig teszek hozzá, ezt egyszer egy görög szigeten mondta nekem a zöldséges és igaza volt - elvarázsolja ezt az egyszerű ételt.
Bármilyen színű és fajtájú zöldbabból készíthetjük, de ha hozzájutunk igazán zsenge, széles hüvelyű fajtához, abból az igazi. Hasonlóképpen főzhetjük a cukkinit, borsót, sült padlizsánt és a különleges, itthon ritkán kapható okrát - ez utóbbiról  is be fogok számolni.

Recept:

  • 500 g zöldbab
  • 5 db kb. 10 cm-es cukkini, sárga, zöld vegyesen
  • 500 g paradicsom
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • friss bazsalikom és/vagy oregánó
  • fetasajt, vagy kecskesajt a tálaláshoz
A zöldbab szár felőli végeit levágjuk. A cukkiniket hosszában négybe, keresztben kettőbe vágjuk.
A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, magjait kikaparjuk, felkockázzuk.
Egy széles lábosban az olívaolajon megpároljuk az apróra vágott hagymát és a vékonyan felszeletelt fokhagymát. Rátesszük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a fahéjjal, elkeverjük. Rátesszük a zöldbabot, átforgatjuk, majd fedő alatt közepes lángon 10 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a felvágott cukkinit, óvatosan összerázzuk és még 5-8 percig főzzük, amíg minden zöldség kellően megpuhul, de nem fő szét. Ha szükséges még sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor megszórjuk bazsalikommal és apróra vágott/morzsolt feta-, vagy kecskesajttal.

Két személynek elegendő.

Kerámia tál: BB ceramics

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...