2013. november 28., csütörtök

Hajdinalisztes financier földicseresznyével


Először a földicseresznyéről, avagy latin nevén physalisról. Hihetetlen, legalábbis nekem, botanikailag és növénytanilag képzetlennek, hogy a krumpli, a paradicsom és ez a szépséges narancssárga bogyó rokonok. Le a kalappal, micsoda család! A physalis lampionvirág néven Magyarországon is ismert és megterem, ám ennek csak alkalmi lakásdíszként örülhetünk, mert termése mérgező!!! Az ehető, savanykás, pikáns ízű fajták Dél-Amerikából, Peruból származnak és kis kosárkákban árulják őket az Aldiban, legalábbis én ott találtam rá. Kóstolás után azonnal a kedvenc süteményemre képzeltem - aromás íze nagyon jól passzol a meglehetősen édes, de a hajdinaliszt és a mandula miatt gazdag textúrájú és szintén gazdag ízű financier-hez. A süti nagyon egyszerű, maradék tojásfehérje-pusztító és mindig hatalmas siker!

Recept:
  • 125 g vaj
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 50 g hajdinaliszt
  • 50 g darált mandula
  • 70 g porcukor
  • 70 g barna nádcukor
  • csipet só
  • 1 evőkanál méz
  • 3 tojásfehérje
A vajat lábasba tesszük, hozzáadjuk a vaníliát. Lassú tűzön addig pirítjuk, amíg diós, mogyorós illata lesz, a színe pedig aranybarna, sötétebb szemcsékkel. Figyeljünk, hogy időben elzárjuk alatta a tüzet, mert az edény még egy darabig tartja a hőt és ha túlsütjük, ekkor könnyen megéghet. Amikor látjuk már a sötétedő szemcséket és érezzük az illatot, húzzuk félre.
A hajdinalisztet, a darált mandulát, a cukrokat és a sót keverőtálban összekeverjük. A tojásfehérjét villával enyhén felverjük, majd a lisztes-cukros keverékhez adjuk. Hozzákeverjük a mézet is. A barnított vajat még melegen, de nem forrón fokozatosan a masszához keverjük, körül-belül egy merőkanálnyi adagokban, mindig jól elkeverve. Az utolsó adag végeztével egy órára hűtőbe tesszük a masszát, hogy könnyebben kezelhető legyen.
Sütés előtt előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A masszát nyomózsákba tesszük, vagy ha ilyen nincs, kanállal adagoljuk a formákba. A financier autentikus formája a kis, téglalap alapú hasábok, ennek híján használhatunk mini- vagy normál muffin formát utóbbi esetben csak félig töltsük meg az üregeket.Szilikon sütőformák nagyon kényelmesek erre a célra, nem kell vajazni és könnyen kijön sütés után. Hagyományos sütőforma esetén ki kell vajazni és lisztezni a mélyedéseket.
A földicseresznye bogyókat kibontjuk a hártyás burkukból és alaposan megmossuk.
A formákban levő még nyers tésztára tesszük a felekbe-negyedekbe vágott földicseresznyét/physalist.
10-15 percig sütjük, amíg aranyszínűek lesznek, a széleken kicsit sötétebb kontúrral. Még melegen levegőztető rácsra tesszük.
Ebből az adagból 30 pici darab lesz.

2 megjegyzés:

Zizi írta...

Gabi! Csodálatos a fotó, nagyon tetszik! A recept pedig igazán különleges!

rakottkert írta...

Jaj, nagyon köszönöm, Tőled különösen jól esik a dicséret!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...